Biezpiena pasha

23:38


Kā saka, nepagāja ne gads un blogā parādās Lieldienu recepte, mēnesi pēc pašiem svētkiem. Pagatavošanas procesu safotografēju jau pirms pāris gadiem, bet titulbilde ir svaiga, šogad uzņemta. Šī ir mana klasika, no kuras reizi gadā nevēlos atkāpties. Laikam, tas ir vienīgais ēdiens, ko obligāti pagatavoju Lieldienās. Šogad nebija vairs ne vārītu olu, ne Lieldienu maizes, bet zaļie sparģeļi ar pošēto olu, salda bize ar šokolādi un riekstiem un pasha. Kā katru gadu.

Pasha ir mans mīļākais Lieldienu ēdiens. Salda, maiga un ļoti sātīga biezpiena masa ar sukādēm, rozīnēm, riekstiem, citiem žāvētiem augļiem. Labāk par "Kāruma" sieriņu! Receptes tai var atrast simtiem: ar jēlām olām un bez tām, vārīta un bez vārīšanas, ar treknu vai vājpiena biezpienu. Šo recepti es gatavoju katru gadu, pēc noskaņojuma mainot pildījumu un regulējot treknumu.




Vajadzēs:

1 kg vājpiena biezpiens
1/2 l saldais krējums
4 olu dzeltenumi
300 g sviests (droši var likt 100 g vai nelikt nemaz)
vaniļas cukurs
1 tase cukurs (var likt arī mazāk, pagaršo procesā)
rozīnes, sukādes, rieksti (ko un cik daudz likt izdomājiet paši)


Pagatavošana:


Izmazgā žāvētos augļus un nosusini tos uz papīra dvieļa. Es šoreiz paņēmu tikai rozīnes, bet citus gadus liku arī žāvētās aprikozes un dzērvenes.


Biezpienu vajag nosusināt. Es liku biezpienu tādā caurumotā bļodā (no salātu žāvētāja), bet var likt arī caurdurī. Virsu uzliec kādu smagumu un atstāj uz 5-6 stundām, bet vēl labāk uz nakti.


Daļu no saldā krējuma sajauc labi ar olu dzeltenumiem. Kult īpaši nevajag.


Pārējo saldo krējumu uzsildi līdz vārīšanai, bet neļauj tam vārīties. Tad pievieno iepriekš sagatavoto olu dzeltenumu maisījumu un maisot sildi minūtes 5 līdz krējums kļūs biezs.


Visās pashas receptēs biezpienu piedāvā izberzt caur sietu, pat divas reizes. Agrāk es tā arī darīju (pareizāk sakot, mocījos). Tagad es izdomāju triku- es to blenderēju! Divas minūtes un perfekts rezultāts :) Tātad, sablenderē biezpienu kopā ar saldo krējumu un vaniļas cukuru. Ja blendera nav, tad izberzē biezpienu caur sietu un sajauc to ar mērci un vaniļas cukuru.


Mīkstu sviestu sakuļ kopā ar cukuru.


Sajauc kopā biezpiena masu kopā ar sviestu un cukuru. Es to daru ar to pašu blenderi, vari izmantot mikseri. Masa kļūst gaisīga un gluda.


Pievieno pildījumu- rozīnes, sukādes vai ko citu.


Tagad sagatavotajos traukos ieklāj marli un liec iekšā biezpiena masu. Uzliec virsū kādu bļodu, uz tās smagumu (piemēram, burku ar ūdeni) un liec pashu ledusskapī vismaz uz nakti. Ideāli, ja traukā būs kāds caurums, caur kuru tecēs laukā lieks šķidrums, piemēram, jauns un tīrs puķupods ar caurumu apakšā. Bet ja tāda nav- nekas, liec parastā bļodā vai šķīvī.

Lieldienu rītā pasniedz pashu uz svētku galda. Priecīgas Lieldienas!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri