Vareņiki

09:30

Mana mamma gatavo vareņiku mīklu no ūdens, olas un miltiem, bet pelmeņu mīklu tikai no ūdens un miltiem. Pirms mēģināt mammas variantu, es centos izgudrot velosipēdu un meklēju jaunas mīklas receptes. Bija izmēģināta kefīra mīkla, tad nonācu līdz plaucētai mīklai ar ūdeni un miltiem un visbeidzot atklāju šo - plaucēto mīklu ar sviestu. Burvīga mīkla! Pirmkārt, to var izrullēt ļoti plānu, mīkla nelīp pie galda, bet perfekti lipinās kopā. Un, otrkārt, gatava tā ir garšīga, ļoti maiga, nelīp pie zobiem un ļauj izbaudīt pildījumu. 

Vēl viens šo vareņiku atklājums ir pagatavošanas veids. Parasti tos vāra lielā ūdens daudzumā un, nav ko slēpt, bieži vien jūk laukā un ne katrs vareņiks nodzīvo līdz pasniegšanai. Šoreiz es noslaucīju putekļus no sava tvaicētāja un vareņikus iztvaicēju. Vareņiki iznākuši maigi, perfekti nogatavojušies un visi palika veseli. 

Šodienas ēdienkartē vareņiki ar kāpostiem un sēnēm, vareņiki ar ķiršiem, kā arī klasiskie vareņiki ar biezpienu. 





Mīklai vajadzēs:
275 ml ūdens
100 g sviesta
1/2 tējk. sāls
500 g miltu

Kāpostu pildījumam vajadzēs:
300 g kāpostu
1 puravs
2 ķiploka daiviņas
300 g sēņu (man bija šampinjoni, eringi, kaltēti šitaki)
sāls
svaigi malti melnie pipari
10 g sviesta
1 ēd.k. olīveļļas

Ķiršu pildījumam vajadzēs:
400 g saldētu ķiršu
2 ēd.k. cukura
1 tējk. kukurūzas cietes

Biezpiena pildījumam vajadzēs:
300 g biezpiena
1 ola
šķipsniņa sāls
1 tējk. cukura


Pagatavošana:

Sāc ar mīklas pagatavošanu. Katliņā uzvāri ūdeni, noņem no uguns un pievieno sviestu un sāli. Kad sviests būs izkusis, ielej ūdeni ar sviestu miltos un iejauc mīklu. Mīci to, kamēr nebūs glūda. Ietin mīklu pārtikas plēvē un atstāj uz minūtēm 30-40, lai atdzistu.


Vareņiki ar kāpostiem un sēnēm


Puravam noņem ārējās lapas, nogriez cietāko galu, sagriez gareniski 4-8 daļās un sagriez mazākos gabaliņos. Ķiplokus sakapā, sagriez kāpostus mazos gabaliņos, tāpat arī sēnes. Pannā uzkarsē sviestu un olīveļļu un sasautē puravus un ķiplokus mīkstus. Tad pievieno sēnes un cep, līdz tie būs mīksti. Beigās pievieno kāpostus, sāli, piparus un cep līdz gatavs.


Kāpostu vareņikiem izlietosim pusi mīklas. Izveido no  mīklas garas desiņas un sagriez tās mazākos gabaliņos. Katru gabaliņu izrullē plānu, apaļu un iepildi kāpostu-sēņu pildījumu. Salipini malas un izveido vareņiku. Tvaicē vareņikus 10 minūtes un pasniedz ar sviestu, skābo krējumu vai skābā krējuma-zaļumu mērci.


Vareņiki ar ķiršiem


Saldētus ķiršus pārliec bļodā, pārkaisi tos ar cukuru un atstāj uz pāris stundām istabas temperatūrā. Atkausētus ķiršus pārliec sietiņā un atstāj, lai maksimāli notecinātu sulu.

Ķiršu vareņikiem izlietosim ceturtdaļu mīklas. Izveido no  mīklas garu desiņu un sagriez to mazākos gabaliņos. Katru gabaliņu izrullē plānu, apaļu un iepildi ķiršus. Salipini malas un izveido vareņiku. Tvaicē vareņikus 10 minūtes un pasniedz ar ķiršu mērci, ko pagatavo uzvārot notecināto ķiršu sulu ar kukurūzas cieti.


Vareņiki ar biezpienu


Bļodā sajauc biezpienu ar olu, sāli un cukuru. Biezpiena vareņikiem izlietosim ceturtdaļu mīklas. Izveido no  mīklas garu desiņu un sagriez to mazākos gabaliņos. Katru gabaliņu izrullē plānu, apaļu un iepildi biezpienu. Salipini malas un izveido vareņiku. Tvaicē vareņikus 10 minūtes un pasniedz ar sviestu un skābo krējumu

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri