Snickers kūka

23:40

Sen gribējās pagatavot kādu kreftīgāku kūku, lai būtu daudz krējuma, rieksti, šokolāde, karamele. Tādas kūkas ļoti piestāv vēsākajam gada periodam, tāpēc jācep kamēr vēl var. Jo tad atnāks pavasaris un spiedīsim uz biezpienu, augļiem, ogām un kaut ko diētisku. 

Neskaties, ka kūka izskatās pēc kārtīgas rustic "kailās" kūkas. Patiesībā, tās sastāvā ir viegls un pūkains šokolādes biskvīts, kas gandrīz neko nesver. Saldā krējuma krēms gandrīz nesatur cukuru un ļoti labi kompensē karameļu krēma saldumu. Abi krēmi sanāk viegli, patīkami atšķirīgi no standarta maskarpones un krēmsiera krēmiem. Kopumā sanāk gaisīga snickers kūka, kuras garša tik tiešām atgādina snickers batoniņu. 





Biskvītam vajadzēs:
3 olas
3 olu dzeltenumi
150 g cukura
50 g miltu
30 g kartupeļu cietes
30 g kakao pulvera
1/2 tējk. cepampulvera
šķipsniņa sāls

Sāļajai karamelei vajadzēs:
300 g cukura
300 g saldā krējuma 35%
70 g sviesta
1/2 tējk. sāls

Karameļu krēmam vajadzēs:
3 olu dzeltenumi
80 g cukura
60 ml ūdens
12 g želatīna + 50 ml ūdens
270 g sāļās karameles
100 g zemesriekstu
250 g saldā krējuma

Saldā krējuma krēmam vajadzēs:
300 g saldā krējuma
40 g pūdercukura
6 g želatīna
50 ml ūdens

Dekoram:
100 g tumšās šokolādes 70%
100 ml saldā krējuma 35%
100 g sāļās karameles
30 g grauzdētu zemesriekstu
1 snickers batoniņš


Pagatavošana:

Kūkas pagatavošanu vislabāk ir sadalīt divos posmos: vienā dienā pagatavo šokolādes biskvītu un sāļo karameli, bet nākamajā abus krēmus un saliec kūku kopā. Tātad, vajadzēs kūkas formu 20 cm diametrā, vēlams termometru (bet ne obligāti), mikseri un pārtikas plēvi.

Sāc ar šokolādes biskvītu. Cepeškrāsni sakarsē 170 grādus karstu. Sagatavo ūdens peldi. Bļodā liec cukuru, sāli, olas un olu dzeltenumus, viegli visu sajauc un bļodu liec ūdens peldē. Atceries, ka bļodai nav jāpieskaras ūdenim! Sāc putot olas līdz to temperatūra būs 60 grādi. Ja termometra nav, izmanto pirksta testu - ja pirkstam ir jau karsti, tad ņem olu masu nost no uguns. Turpini putot vēl 5-7 minūtes. Gatava olu masa palielināsies apjomā 3-4 reizes, kļūs gaiša, staipīga.

Citā bļodā iesijā miltus, kakao, cieti un cepampulveri. Uzmanīgi iecilā miltu maisījumu olās, lai masa paliktu gaisīga. Kūkas formas dibenā ieklāj cepampapīru, bet sānus atstāj neiesmērētus un nepārklātus ar papīru - tā biskvīts labāk celsies un saglabās formu. Pārlej biskvīta mīklu formā  un liec krāsnī uz 30-35 minūtēm. Kad biskvīts būs gatavs, izņem to no krāsns un apgriez formu uz restēm otrādi, lai formas dibens būtu augšā. Atdzesē biskvītu un izņem no formas. Atdzesētu biskvītu ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz nakti.

Lai pagatavotu sāļo karameli, ieber katliņā cukuru un liec uz vidējās uguns, lai viss cukurs izkūstu un izveidotos brūna karamele. Galvenais cukuru nepārkarsēt, lai māja nebūtu pilna ar dūmiem un karamelei nebūtu rūgta garša. Un arī nevajag aizrauties ar maisīšanu. Pietiks, ka ik pa laikam pagrozīsi katliņu. Paralēli uzsildi saldo krējumu. Vārīt nevajag, tikai uzsildīt, piemēram, mikroviļņu krāsnī. Kad karamele būs gatava, uzmanīgi (jo karamele ļoti putosies!), nelielām porcijām ielej saldo krējumu karamelē un samaisi. Turpini vārīt karameli līdz tās temperatūra būs 108 grādi. Man tas aizņēma minūtes 8-10. Gatavu karameli izkās caur sietu, lai nofiltrētu cukura gabaliņus, kas nav izkusuši. Beigās iemaisi karamelē gabaliņos sagrieztu sviestu, pievieno sāli un atdzesē. Glabā karameli ledusskapī 3-4 dienas.

Nākamajā dienā pagatavo abus krēmu. Vispirms karameles krēmu. Želatīnu aplej ar 50 ml ūdens un atstāj uzbriest. Sagatavo ūdens peldi. Citā katliņā ieber cukuru un ielej 60 ml ūdens. Uzkarsē sīrupu un vāri 3-4 minūtes. Vienlaicīgi viegli saputo olu dzeltenumus un visu laiku putojot ielej dzeltenumos karstu cukura sīrupu. Liec bļodu ar dzeltenumiem ūdens peldē un turpini putot līdz temperatūra būs 50 grādi (vai mēģinot ar pirkstu būs karsti). Noņem dzeltenumus no ūdens peldes un iemaisi tajos uzbriedināto želatīnu.

Sakapā un apgrauzdē zemesriekstus, lai tie būtu skaisti zeltaini. Saldo krējumu saputo stingrās putās. Olu dzeltenumos iemaisi sāļo karameli. Kad masa kļūs istabas temperatūras, savieno to ar putukrējumu un iemaisi zemesriekstus. Tagad atdzesē karameļu krēmu līdz konsistencei, kad želatīns sāks darboties, bet krēms vēl nebūs stingrs.

Kamēr karameļu krēms dziest, pagatavo saldā krējuma krēmu. Želatīnu aplej ar ūdeni un atstāj uz minūtēm 10-15 uzbriest. Tikmēr saputo saldo krējumu ar pūdercukuru stingrās putās. Želatīnu izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī. Vispirms iemaisi pāris karotes putukrējuma želatīnā, tad visu šo želatīna masu uzmanīgi iemaisi putukrējumā.

Tagad varam likt kūku kopā. Sagatavo kūkas formu 20 cm diametrā. Ieklāj tās dibenā pārtikas plēvi, arī formas malas pārklāj ar pārtikas plēvi. Man ir speciāla acetāta lente, kas domāta kūkām, es izmantoju to. Lenta ir stingra, nekrokojas un kūkas malas izskatīsies akurāti. Starp citu, lenta ir nopērkama Gemosā. Kūka būs 10-15 cm augsta, tāpēc pārliecinies, ka formas malas ir pietiekoši augstas. Un pārliecinies, ka abi krēmi ir pietiekoši stingri, lai turētu formu, kad klāsi tos formā. Citādi tie var sajaukties, notecēt un kūka neizskatīsies labi.

Sagriez biskvītu trīs daļās. Formas dibenā liec pirmo ripu, tai virsū kārto pusi karameļu krēma. Uz karameļu krēma liec un izlīdzini pusi saldā krējuma krēma. Nākamā atkal būs šokolādes biskvīta kārta un atkārto abus krēmus. Pēdējā atkal nāk šokolādes biskvīta kārta. Liec kūku ledusskapī, lai visas kārtas sastingst un kūka labi tur formu.

Kūku dekorēsim ar šokolādes ganache, sāļo karameli , grauzdētiem zemesriekstiem un snickers gabaliņiem. Šokolādes ganache es gatavoju mikroviļņu krāsnī - apleju šokolādes gabaliņus ar saldo krējumu un sildu mikroviļņu krāsnī 30 sekundes. Visu labi samaisu, lai šokolādes masa būtu spīdīga, viendabīga. Svarīgi ir nepārkarsēt šokolādi, jo tad tā noslāņosies, atdalīsies sviests un dekoram tā vairs nederēs. Cits variants ir uzvārīt saldo krējumu katliņā un apliet ar to šokolādes gabaliņus. Visu labi samaisīt un atdzesēt. pārlej ar siltu šokolādes ganache kūku, virsū dekorē ar sāļo karameli un visu pārējo kā acij tīk.


Receptes avots šeit. 

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri