Bumbieru-šokolādes kūka

11:43

Ļoti sen, pat nespēju atcerēties, kad pēdējo reizi, biju gatavojusi kūku ar sviesta krēmu. Vispār, izdzirdot par sviesta krēmu, acu priekšā stāv lauku torte ar rozā un zaļām krēma rozītēm, kas īpašu apetīti neizraisa. Bet, nekad nesaki nekad. Lūk, arī man tapa kūka ar sviesta krēmu, kuras garšu nosaka vairākas lietas - bumbieri, šokolāde, nutella un sāļa karamele. 

Nutellu izvēlējos, lai krēms garšotu pēc grauzdētiem lazdu riekstiem. Ļoti gribēju atrast labu riekstu-šokolādes krēmu, kas saturētu tikai dabiskas izejvielas, bet nācās iztikt ar labāko no veikalu plauktos pieejamajiem - Nutellu. Atšķirībā no citiem krēmiem, šis saturēja vismaz 13% lazdu riekstu, atšķirībā no 3-4% pārējos eksemplāros. Uz palmu eļļu acis šoreiz pievēru. Ideāli būtu izmantot džanduju - šokolādes krēmu, kas par 30% sastāv no lazdu riekstiem, bet uz sitienu mūsu veikalos tādu neatradu. 

Kūka iznāk sulīga, aromātiska, ar ļoti maigu krēmu, kas burtiski kūst mutē. Un, ja sviests krēmā mulsina, to varētu aizvietot ar krēmsieru. Tā kūka kļūs par gramu vieglāka un labāk turēsies siltā telpā.


24 cm diametra kūkai (apmēram 20 cilvēkiem) vajadzēs

Mīklai:
3 olas
450 g cukura
200 g skābā krējuma
660 g miltu
3 lieli vai 4 mazi bumbieri
375 ml rafinētas augu eļļas (saulespuķu, vīnogu kauliņu)
1 ēd.k. kanēļa
1 tējk. sāls
1/4 tējk malta muskatrieksta
1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
3 tējk. cepamā pulvera
1 1/2 tējk. sodas

Krēmam:
400 g mīksta sviesta
170 g pūdercukura
150 g skābā krējuma
350 g nutellas
100 g iebiezinātā krēma
150 g šokolādes ar 50% kakao saturu

Bumbieru sīrupam:
1 bumbieris
3 ēd.k. cukura
100 ml ūdens
3 citrona šķēles
1 kanēļa standziņa
1/2 vaniļas pāksts

Sāļai karamelei:
200 g cukura
200 ml saldā krējuma
1 ēd.k. citrona sulas
50 g sviesta
1/2 tējk. sāls

Popkorns dekoram


Pagatavošana:

Iepriekšējā vakarā sāc ar kūkas biskvītu pagatavošanu. Sakarsē cepeškrāsni 180 grādus karstu un sagatavo divas 24 cm diametra formas. Ieklāj formu dibenā cepampapīru un iesmērē formu malas ar sviestu.

Vienā bļodā iesijā miltus ar kanēli, sāli, muskatriekstu, cepamo pulveri un sodu, samaisi. Otrā bļodā vispirms sakul olas ar cukuru, līdz masa kļūs gaišāka un palielināsies apjomā. Pievieno olu masai eļļu, skābo krējumu un vaniļas ekstraktu, Bumbieru sarīvē uz dārzeņu rīves (nemizo, bet labi nomazgā - tā tie saglabās savu aromātu). Viegli nospied bumbierus, lai atbrīvotos no liekas sulas, un pievieno olu masai.

Sajauc miltu maisījumu ar olu-bumbieru masu. Nemaisi ilgi, tikai tik daudz, lai nepaliktu sausi milti. Sadali mīklu pa divām formām un cep krāsnī (vienlaicīgi, vai vienu pēc otras - atkarīgs no krāsns izmēriem) 40 minūtes. Biskvītu gatavību pārbaudi ar kociņu. Gatavus biskvītus izņem no formas, noņem cepampapīru un atdzesē uz restēm. Atceries, ka dzesēt biskvītus ir labāk kājām gaisā - tā tie iegūs pareizu formu, jo cepoties tiem parasti izaug cepurīte.

Pagatavo bumbieru sīrupu. Sagriez bumbieri plānās šķēlēs (bumbieri iepriekš nemizo, bet izņem serdi) un liec katliņā. Bumbierim pievieno kanēļa standziņu, uz pusēm sagrieztu vaniļas pāksti, citrona šķēles, cukuru un ūdeni. Liec katliņu uz uguns un vāri uz nelielas uguns līdz sīrups sāks biezēt. Sīrupu atdzesē.

Lai pagatavotu šokolādes-nutellas krēmu, vispirms saputo sviestu ar izsijātu pūdercukuru vieglā gaisīgā masā. Kad sviests kļūs gaišāks, pievieno krēmam skābo krējumu. Šajā brīdī liksies, ka krēms kļuvis graudains un nav izdevies, bet neuztraucies, viss notiek pareizi. Ar putojamo slotiņu iemaisi krēmā nutellu un krēms atkal kļūs gluds un viendabīgs. Nākamajā kārtā pievieno iebiezināto pienu un, visbeidzot, šokolādi. Šokolādi vispirms izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī. Izkausētā un atdzesētā šokolādē iemaisi pāris karotes krēma un tad šokolādes masu iemaisi pārējā krēma. Glabā krēmu ledusskapī.

Sāļo karameli var pagatavot iepriekš un glabāt ledusskapī pāris dienas slēgtā traukā. Katliņā ieber cukuru un ielej citrona sulu. Liec katliņu uz vidējas uguns un karsē, līdz izveidosies karamele. Kad tā kļūs tumša un parādīsies viegla dedzināta cukura smarža, ielej karamelē karstu saldo krējumu. Šajā brīdī karamele sāks putoties, tāpēc maisi to nepārtraukti. Noņem katliņu no uguns, iemaisi karamelē sviestu un atdzesē. Pievieno sāli, samaisi.

Saliec kopā kūku. Sagriez katru kūkas biskvītu uz pusēm. Katru biskvīta kārtu viegli samitrini ar bumbieru sīrupu (aizrauties nevajag, jo biskvīts pats par sevi ir gana mitrs un sulīgs). Uz šķīvja, uz kura pasniegsi kūku, liec vienu biskvītu, pārsmērē to ar 1/4 krēma. Virsū kārto vēl 2 biskvītus, katru pārsmērējot ar 1/4 krēma.  Nobeidz ar pēdējo biskvīta kārtu, apsmērē kūkas sānus un augšu ar atlikušu krēmu. Liec kūku ledusskapī uz pāris stundām, lai krēms sastingtu. Kad kūka labi turēs formu, pārlej to ar sāļo karameli un dekorē ar popkornu.

Ar kūku iedvesmojos šeit.

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri