Tom Yum Gai

09:30

Tom Yum un Tom Kha zupas ēdu jau daudzus gadus. Esmu ēdusi Taizemē, esmu ēdusi Rīgā, esmu gatavojusi mājās, esmu mācījusies gatavot. Jāsaka, no visām šīm reizēm labākā zupa bija ēsta vai nu Taizemē, vai arī Rīgas meistarklasē. Un galvenā problēma, ko saskatu restorānos piedāvātajās zupās, ir gatavas zupu pastas, kā arī vēlme ietaupīt uz zupas satura. Pilns šķīvis ar kāpostiem un vārītiem sīpoliem - taizemiešu restorānu realitāte. Kā atzina Jānis Sproģis, kas vadīja Āzijas zupu semināru Sirmais&Dreibants virtuvē, visos restorānos zupas gatavo no gatavām pastām, neviens uz vietas garšvielas nesmalcina. Mazāk aromātu un papildus ingredienti, turklāt mazāka iespēja pielāgot zupu savai gaumei.

Nav ko slēpt, līdz šim vārīju šīs zupas ar gataviem garšvielu maisījumiem. Vienmēr izvēlējos garšvielu pastas, nevis pulveru maisījumus, jo pastas tiek pagatavotas no neapstrādātiem garšaugiem, kas kaltēšanas procesā zaudē gan garšā, gan aromātā. Bija, ok, bet ne wow. Tāpēc sen vēlējos salasīt visas vajadzīgās garšvielas un garšaugus un pagatavot autentiskāku zupu mājās. 

Vislielākais retums ir galangals, kas attāli līdzinās ingveram un Rīgas veikalos svaigā veidā nav atrodams. Bieži galangalu iesaka aizvietot ar ingveru, bet garša tiem tomēr ir atšķirīga (esmu pagaršojusi minētajā seminārā), ingvers ir stiprāks, asāks un ar citām garšas niansēm. Kā jau minēju, svaigā veidā Rīgā man to atrast nav izdevies, bet Gourmet Studio veikalā ir nopērkama galangala pasta - svaigi sasmalcināts galangals sojas eļļā. Turpat es iegādājos tamarinda pastu, kas zupai kopā ar laima sulu piešķirs vajadzīgo skābumu. Sasaldētas kafir-laima lapas es atradu Gemosā. Dažreiz tās var nopirkt kaltētas, bet tad tās jāņem vismaz divas reizes vairāk. Pārējās garšvielas ir atrodamas lielākos Rīgas veikalos.

Tad, kad garšaugi ir iegādāti, izvēlies kādu zupu vārīsi. Mūsu izvēle krita par labu vistai, tāpēc tapa Tom Yum Gai (Tom Yam Kai). Ja izvēlēsies garneles, tad Tev sanāks Tom Yum Goong (Tom Yam Kung), bet Tom Yum Pla sanāks, ja izvēlēsies zivi par pamatu. 

Mēs ēdām zupu un asaras tecēja no lepnuma un asuma :)





Tom Yum pastai vajadzēs:
1 ēd.k. galangala pastas
1 tējk. tamarinda pastas
2 ķiploka daiviņas
1 šalotes sīpols
1 citronzāles stiebrs
1 čili
3 kafir-laima lapas
1 laima sula
kinzas kāti (no 1 buntes)
1 tējk. brūnā cukura
3 ēd.k. augu eļļas

Zupai 4 personām vajadzēs:
1 ēd.k. zivju mērces
400 ml kokosriekstu piena
800 ml vistas buljona vai ūdens
1 vistas fileja
150 g šitaki sēņu (mazi šampinjoni, austersēnes)
1 paprika
3 vidēji tomāti (vai sauja ķiršu tomātiņu)
100 g rīsu nūdeļu
1/2 tējk. sāls
bunte kinzas


Pagatavošana:

Sāc ar tom yum pastas pagatavošanu. Blendera krūzē liec citronzāli, kas sagriezta gareniski uz pusēm un tad smalki sakapāta. Tāpat pievieno sagrieztus šalotes sīpolu, ķiploka daiviņas, čili ar visām sēkliņām, laima lapas un kinzu. Liec krūzē galangala pastu, tamarinda pastu, laima sulu, brūno cukuru un eļļu. Sasmalcini visus garšaugus viendabīgā pastā.

Sagatavo dārzeņus zupai. Tomātus sagriez 8 daļās, papriku sagriez uz pusēm un tad plānās strēmelītēs. No šitaki sēnēm izņem kātus un sagriez strēmelēs. Vistas fileju sagriez nelielos gabaliņos, bet kinzu sakapā.

Katlā pārliec tom yum garšvielas un uz vidējās uguns pakarsē, visu laiku maisot. Kad aromāts kļūs stiprāks, ielej katlā zivju mērci un kokosriekstu pienu. Kad kokosriekstu piens uzvārīsies, pielej ūdeni vai buljonu (es nomēru daudzumu ar kokosriekstu bundžiņu), pievieno sāli. Kad buljons sāks vārīties, pievieno zupai sēnes, papriku, vistas fileju un rīsu nūdeles. Vāri līdz nūdeles ir gatavas. Beigās pievieno sagrieztus tomātus, noņem zupu no uguns.

Pasniedz zupu ar kinzas zaļumiem, sagrieztu čili (pēc garšas, mums neprasījās). Labu apetīti!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri