"Vārītā desa"

00:28

Jau daudzus gadus nelietoju uzturā desas, īpaši vārītās, doktora un citas līdzīgas. Retu reizi nopērku spāņu vītināto desu, bet īpašajās svētku reizēs doktora desu desu fabrikā. Pirmkārt, mēs ļoti maz ēdam maizi, tāpēc desmaizes atkrīt. Otrkārt, saprotu, ka desu izstrādājumi satur ārkārtīgi daudz tauku, nerunājot par apšaubāmas izcelsmes gaļu un skrimšļiem. Bet dažreiz gribas tomēr to desmaizīti apēst: uz rupjmaizes šķēles, klāt mazsālītais gurķītis un uzdzert melno tēju. Agrāk gatavoju cepeti cepeškrāsnī, taču tas bieži sanāca pasauss, jo lielajā temperatūrā cepeškrāsnī tas zaudē daudz šķidruma. Bet pirms kāda laika atklāju ļoti vienkāršu veidu kā pagatavot tādu cepeti- burvīgu, maigu un ļoti garšīgu. Galvenais, ka vajag tikai gaļas gabalu, garšvielas un 5 minūtes darba!





Šai receptei derēs gan cūkgaļas kakla karbonāde, gan šķiņķis, bet lieso karbonādi labāk atstāt citai receptei, jo gatava tā būs par sausu. Apmēram 1 kg smagu gaļas gabalu uzliec uz folijas un uzber tai virsū garšvielas: 3 tējk. rupjās(!!!) sāls, 3-4 sagrieztas ķiploka daiviņas, 1 tējk. piparu graudiņu, 1 tējk. koriandra graudiņu, 2-3 lauru lapas. Garšvielas var ņemt pēc patikas, galvenais neaizmirst par sāli. Ietin gaļu folijā tā, lai mezgls ir augšā, lai nepaliek šuves, caur kurām ūdens tiks iekšā, jo cepetis tiks vārīts. Vislabāk ņemt 2-3 pēc iespējas platākas folijas kārtas.

Gaļu folijā ieliec lielā katlā tā, lai tā pēc iespējas nepieskaras kalta malām, pielej auksto ūdeni līdz gaļas vidum (skaties, lai ūdens netiek folijas šuvēs) un uzliec katlu uz nelielas uguns tā, lai knapi burbuļo. Aizmirsti par gaļu uz 3 stundām. Gatavu izņem no folijas un buljona (to var droši liet laukā, jo tas būs pārsālīts) un atdzesē.

Kas atšķir vārtu cepeti no cepeškrāsnī ceptā? Verdošam ūdenim temperatūra ir tikai 100 grādi, bet cepeškrāsnī tā ir divreiz lielāka- apmēram 200 grādi. Gatavojoties zemākā temperatūrā ilgāku laiku gaļa sanāk maigāka un mīkstāka.

Labu apetīti!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri