Rudens sākuma vakariņas

20:57

Pagājušajā nedēļas nogalē rīkojām savās mājās nelielas viesības. Gatavojoties vakaram izdomāju, ka visi ēdieni, kas tiks pasniegti, būs sezonāli, vietējie un ar rudens tematiku. Kas pašlaik dārzā gatavojas? Tomāti, puravi, sīpoli, zaļumi, brūklenes mežā- viss nokļuva uz mūsu galda. 


Vakariņas bija plānotas piektdien, tāpēc jau pirmdien sāku plānot, ko gatavošu:

Uzkodas:

  • Ilzes puravu tarte ar šķiņķi;
  • Franču bagetes maizītes ar kazas sieru un sīpolu džemu. Kazas siers (svaigā siera bumbiņas ar papriku un ķiplokiem) bija vietējais, iegādāts Kalnciema ielas tirdziņā;
  • Kaltētie tomāti no savas siltumnīcas ar ķiplokiem un baziliku no savas siltumnīcas arīdzan;
  • Vārītais cūkgaļas šķiņķis droši vien no Polijas;
  • Dzelteno tomātu mērce ar ķiplokiem un baziliku pie šķiņķa;

Pamatēdiens:

  • Laša filejas ruletītes ar Ilzes mangolda lapām un estragona mērci;
  • Cepeškrāsnī grillēti dārzeņi (paprika, tomāti, kabači, baklažāns, ķiploki);

Deserts:

  • Latviskais tiramisu ar brūklenēm un skābo krējumu;
Lai piektdien nebūtu jāskrien pa galvu, pa kaklu, vakariņām sāku gatavoties jau trešdien. Trešdien pagatavoju sīpolu džemu, jo tas ļoti labi glabājas- līdz pat mēnesim ledusskapī. Desertam pagatavoju meduskūkas mīklu.

Ceturtdien izvārīju brūkleņu zapti bez cukura, izcepu puravu tarti un pagatavoju cūkgaļas šķiņķi. Cepeškrāsnī uz nakti atstāju kaltēties tomātus. Izcepu meduskūkas mīklu.Nezinu, kāpēc es izdomāju paeksperimentēt, bet izvēlējos meduskūkas recepti, ko iepriekš nebiju gatavojusi un tā nepadevās. Gatava kūka stiepās kā košļājama gumija, nelīdzinājās ne biskvītam, ne kam citam, kaut arī garšoja burvīgi. Tāpēc nācās atlikt to malā.

Piektdiena bija tā jautrākā diena, jo tapa atlikušie ēdieni. Sāku ar deserta salikšanu kopā. Tā kā meduskūkas mīkla nebija padevusies, ātri nopirku parastos dāmu pirkstiņus. Deserts no tā, protams, zaudēja, bet garšoja labi. Tātad, latviskajā tirmaisū kārtās saliku dāmu pirkstiņus, brūkleņu zapti un skābā krējuma krēmu. Ieliku ledusskapī. 

Kamēr vārījās tomātu mērce, sarullēju laša ruletītes un sagriezu dārzeņus grillēšanai. Tos liku krāsnī tikai kad ciemiņi bija ieradušies, bet laša ruletītes pagatavoju tvaika katlā. Ātri tapa arī estragona mērce. Kopumā piektdien gatavošanai patērēju pusotru stundu.

Ja izdomāšu atkārtot šādas vakariņas, tad noteikti izvēlēšos savu tradicionālu meduskūkas recepti un izpildīšu deserta ideju. Arī dārzeņus negrillēšu tik daudz, jo uzkodas bija ļoti sātīgas un dārzeņi palika pāri. 

Nofotografēt paspēju tikai sīpolu džemu un puravu tarti, tāpēc nopublicēšu tikai šīs receptes. Bet ja kādam interesē kāda no receptēm, droši jautājiet komentāros. Ceru, ka kādam šīs vakariņu idejas noderēs!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri