Granola ar Indijas riekstiem un sutinātām žāvētām plūmēm

00:34

Šīs granolas recepti un ideju iedvesmojos no Deivdia Leibovica (David Lebovitz) instagrama - tik kārdinoši izskatījās viņa granola ar žāvētām plūmēm un mandarīniem! Turklāt, Deivids solīja, ka viņa granola ir labākā pasaulē. Uzticējos. Iedvesmojos. Izlasīju. Un pagatavoju savu no tā, kas bijis un tā, kas garšo. 

Jāsaka, šis nav pirmais mēģinājums gatavot granolu. Tikai iepriekšējās reizēs ar rezultātu nebiju īpaši apmierināta - te tā sanāca par mīkstu, te - par cietu, te- par saldu. Sapratu arī, ka granola, kas gatavota ar žāvētiem augļiem, man nepatīk. Tāpēc šoreiz granolu un žāvētos augļus gatavoju atsevišķi - satikās tie tikai manā šķīvī. 





Vajadzēs:

450 g pilngraudu auzu pārslu (kas nav gatavojamas 3 minūtēs)
200 g saulespuķu sēkliņu
50 g sezama sēklu
200 g Indijas riekstu
1 tējk. kanēļa
1/2 tējk. jūras sāls
220 g nesaldināta ābolu biezeņa
120 g medus
40 g brūnā cukura
2 ēd.k. eļļas (izmantoju rafinētu olīveļļu)

Žāvētām plūmēm:

žāvētās plūmes
ābolu vai apelsīnu sula
apelsīns


Pagatavošana (gaužām vienkārša):


  1. Cepeškrāsni sakarsē 190 grādus karstu vai 170 grādus karstu ar konvekcijas režīmu. Dziļā cepeškrāsns pannā ieklāj cepampapīru.
  2. Lielā bļodā samaisi auzu pārslas, sēkliņas, sasmalcinātus riekstus (to viegli darīt ar koka karoti - gabali sanāk ne pārāk mazi - kā reiz uz zoba), kanēli un jūras sāli.
  3. Otrā bļodā kārtīgi sajauc ābolu biezeni, medu, brūno cukuru un eļļu. Ja medus ir pārāk ciets, tad masu nedaudz uzsildi. Ābolu biezeni gatavoju no pašu audzētiem āboliem: nomizoju, sagriezu palielos gabalos, ieliku dziļā stikla traukā ar šķīvi virsū un sildīju mikroviļņu krāsnī 7 minūtes. Tad sablenderēju un nomērīju vajadzīgo apjomu.
  4. Savieno auzu pārslas ar biezeni, visu kārtīgi samaisi, lai pārslas būtu visas cauri pārklātas ar biezeni. Pārliec pārslas uz pannas, vienmērīgi tās izkārto un liec krāsnī cepties 30-40 minūtes, ik pēc 5-10 minūtēm apmaisot. Šis laikam būs grūtākais darbs granolas gatavošanā, jo granola veiksmīgi sadegs no augšpuses, ja aizmirsīsi to kārtējo reizi apmaisīt. 
  5. Kad granolas krāsa kļūs patīkami zeltaina, ņem pannu no krāsns laukā un atdzesē. Pirmajā brīdī liksies, ka granola ir par mīkstu, bet tici man - dziestot tā kļūs cietāka un kraukšķīgāka. Atdzisušu granolu pārber aizslēdzamā traukā.
  6. Žāvētās plūmes vislabāk gatavot iepriekšējā vakarā. Plūmes vispirms noskalo, jo tās parasti ir pārklātas ar nezināmas izcelsmes augu eļļu, lai izskatītos pievilcīgi spīdīgas. Liec plūmes katliņā, pārlej ar sulu, lai tās būtu tikai pārklātas. Klāt pieliec vēl dažas apelsīna šķēles. Iedomājos, ka kanēļa standziņa, kardamona pāksts un krustnagliņa arī netraucētu. Uzvāri plūmes, tad nogriez uguni un atstāj zem vāka uz visu nakti. Pēc tam plūmes pārliec aizslēdzamā traukā un glabā ledusskapī.
  7. Granolu servēju ar raudzētām paniņām un žāvētām plūmēm. Paniņu vietā droši var izmantot kādu citu piena produktu, man tajās patika tauku saturs :) 
Labu apetīti!


Oriģinālā granolas recepte meklējama te: http://www.davidlebovitz.com/2009/10/granola-recipe/

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri