Bumbieru-vaniļas kūka

09:30

Mazuļa pirmais gads ir foršs kaut vai ar to, ka katru mēnesi var ēst dzimšanas dienas kūkas! Nu sešas jau apēstas. Pastāstīt vēlos par pēdējo - bumbieru-vaniļas rustic kūku. Vaniļas biskvīts ar bumbieru pildījumu un manu pēdējā laika atklājumu - krēmsiera un saldā krējuma krēmu.





Vajadzēs:

Mīklai:
100 g mīksta sviesta
350 g cukura
1 tējk. cepampulvera
250 ml piena
2 olas
300 g miltu

Bumbieru pildījumam:
500 g bumbieru
2 ēd.k. citronu sulas
4 ēd.k. marmelādes cukura (vai 4 ēd.k. cukura un 1 tējk. pektīna)

Krēmam:
540 g istabas temperatūras krēmsiera (man patīk Rasas krēmsiers, Philadelfia, ICA)
500 ml saldā krējuma
4 ēd.k. pūdercukura
2 tējk. vaniļas ekstrakta (vai 1 vaniļas pāksts)


Pagatavošana:

Sakarsē cepeškrāsni 175 grādus karstu. Sagatavo divas 20 cm diametra formas, ietauko tās ar sviestu un ieklāj cepampapīru dibenā.

Mikserī sāc putot mīkstu sviestu ar cukuru līdz masa kļūs gaišāka, gaisīgāka un palielināsies apjomā. Tad pa vienai pievieno olas un seko, lai katra tiktu kārtīgi ieputota sviestā. Atsevišķā traukā iesijā miltus un cepampulveri. Miltus un pienu pievienosim sviesta-olu masai trijos piegājienos, katru reizi uzmanīgi un saudzīgi tos samaisot kopā, lai mīkla nezaudētu gaisu. Vislabāk to darīt ar silikona lāpstiņu.

Gatavu mīklu sadali pa divām formām un liec krāsnī cepties 25-30 minūtes līdz biskvīts kļūs zeltains. Tā gatavību pārbaudi ar sērkociņu - iedurot tam jāpaliek sausam. Noņem cepampapīru no gataviem biskvītiem un atdzesē tos uz režģa apgriežot otrādi. Atdzesēšanai es izmantoju standarta cepeškrāsns režģi, kas parasti nāk krāsnij komplektā.

Kamēr biskvīti dziest, sagatavosim bumbieru pildījumu. Bumbierus nomizo un izņem serdes. Sagriez bumbierus kubiciņos, pievieno tiem citrona sulu un cukuru (cukura daudzumu var palielināt, ja bumbieri nav saldi) un liec katliņā uz uguns. Vāri bumbierus 7-10 minūtes, līdz tie kļūs mīkstāki, bet vēl nebūs izšķīduši. Atdzesē pildījumu.

Kad biskvīta ripas būs kārtīgi atdzisušas (tās var cept iepriekšējā vakarā un atstāt dziest pa nakti), sagriez tās uz pusēm, lai sanāk 4 biskvīta kārtas. Mikserī sāc putot istabas temperatūras krēmsieru ar 3 ēd.k. pūdercukura, 2 ēd.k. bumbieru sīrupa no bumbieru pildījuma un vaniļas ekstraktu. Kad masa kļūs viendabīga un gaisīga, noliec to malā. Atsevišķā bļodā sāc putot saldo krējumu ar 1 ēd.k. pūdercukura. Putukrējumu pārstāj putot, kad tas jau sāk turēt formu, bet vēl nav pietiekoši stingrs. Tas ir svarīgi, lai jaucot kopā ar krēmsieru, tas nesaiet sviestā. Uzmanīgi sajauc krēmsieru ar putukrējumu - krēms ir gatavs.

Uz katras biskvīta ripas uzsmērē trešdaļu bumbieru pildījuma un piektdaļu vaniļas krēma. Kārto biskvītus vienu uz otra, pēdējo apsmērē tikai ar krēmu, kā arī kūkas malas ar atlikušo krēmu. Kūkas rotāšanai izmantoju krāsainus cukura rotājumus, bet var izmantot arī kaltētas bumbieru šķēles vai svaigas ogas. Ļauj kūkai vismaz 2-3 stundas ievilkties pirms pasniegšanas. Ja kūka pavadīs vismaz 2 stundas ledusskapī, to būs vieglāk griez ar nazi. Labu apetīti!


varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri