Divas majonēzes

23:30

Vai Tev garšo majonēze? Viltīgs jautājums, vai ne? Gardēži sitas par un pret majonēzi interneta plašumos nežēlojot ne vārdu, ne spēku. Ko tik nevar atrast! Ir pat majonēzes un pārējo ņammīgu lietu nīdēju community. Bet nu ko tur liegt, majonēze ir un paliek latviešu ēdienkartē. Kā pēlēkie zirņi. Kā maizes zupa.



Atzīšos, man negaršo majonēze. Veikalā pirku to pāris reizes gadā, izlietoju cik vajag, bet pārējo metu laukā, jo tāpat sabojāsies. Kopš sāku gatavot majonēzi pati, šī problēma atkrita, jo pagatavoju tieši tik, cik vajag. Turklāt, es vienmēr zinu, kas tajā iekšā un cenšos izvēlēties labākas un kvalitatīvākas izejvielas. Un sanāk garšīgi.

Man ir divas dažādas receptes. Viena ļoti vienkārša, ātra, sliņķiem, bet ļoti neparasta. Otra klasiska, ar ilgu kulšanu, bet sanāk perfekti. Tātad, sākam!

Majonēze bez olām
Šī majonēze ir ļoti laba salātos, jo nesatur jēlas olas. Bet ja pievienosi jogurtu bez piedevām, tad garša paliks, bet kaloriju būs daudz mazāk. Es parasti salātos jaucu majonēzi 1:1 ar jogurtu. Šo majonēzi var izmantot arī kā bāzi citām mērcēm- aijoli vai tartar.


Šai receptei Tev vajadzēs blenderis kā attēlā. Ne ar mikseri, ne ar putojamo slotiņu, ne ar virtuves kombainu nesanāk (jau pārbaudīju). Traukā savieno 350 ml eļļu, 150 ml pienu, 1 tējk. sāli un 1 ēd.k. sinepes (ideāli franču sinepes ar delikātu garšu) un saputo tos ar blenderi. Burtiski, pāris sekunžu laikā masa kļūst bieza.


Tagad pievieno 2-3 ēd.k. citrona sulu un labi samaisi (to nedarām pašā sākumā lai piens nesarūgtu). Viss! Gatavs! Rezultātā sanāk apmēram 500 ml majonēzes. Glabāt var ledusskapī līdz 7 dienām.

Klasiskā majonēze
Šī ir klasiskā recepte. Šādā veidā pagatavotā majonēze ir laba piedeva zivīm, gaļai, olām. Salātos es to gan neliktu- pārāk smalki un turklāt tādus salātus nevar ilgi glabāt.


Saputo 2 olu dzeltenumus, 1 tējk. cukuru, 1/2 tējk. sāli, maltus piparus līdz sāls un cukura kristāli izšķīdīs.


Tagad puto un pa pilienam pievieno 250 ml eļļas. Jaunu devu eļļas pievieno tad, kad iepriekšējo labi iemaisīji. Kad eļļa iemaisīta, masa kļūst ļoti bieza. Tagad tai vajag pievienot 1-2 ēd.k. citrona sulas un 1-2 tējk. sinepes. Pievieno pēc savas garšas, bet ņem vērā, ka sinepēs parasti jau ir etiķis un seko lai majonēze nekļūst pārāk skāba. Man šoreiz bija graudu sinepes, sanāca ļoti interesanti!


Rezultātā sanāk apmēram 200 ml majonēzes. Garšīga. Iesaku visām pamēģināt to pagatavot, vienkārši lai zinātu, kā vajadzētu garšot īstai majonēzei. Un vēl viens pluss: gatavojot pašai, redzi, CIK DAUDZ EĻĻAS ir šajā mērcē. Tas palīdz piebremzēt ar tās ēšanu :)

varbūt tev patiks arī šie

5 komentāri

  1. Kā reiz uz Lieldienām izmēģināju majonēzi bez olām. Vienkārša pagatavošana un garda majonēze. Es gan liku vairāk sinepes un citrona sulu klāt, taču tas gaumes jautājums. Arī citi kas nogaršoja, atzina šo majonēzi par labu esam.

    P.S. Vai nezini ar ko var aizstāt franču sinepes? Man vienam radu bērnam alerģija uz olām, bet sinepēs ir olu pulveris :(

    AtbildētDzēst
  2. Prieks, ka garošoja :)

    Es sinepes mēģinātu aizvietot ar vasabi (būs tāda japāņu majonēze), pāris pilēm tobasko mērces vai arī Vusteršīras mērci.

    Bet Tu mani izbrīnīji, nebiju zinājusi, ka sinepēs ir olu pulveris!

    AtbildētDzēst
  3. Paldies. Jāpamēģina ar vasabi.
    Jā es pati nobrīnijos, bet franču sinepēs ir olu dzeltenumu pulveris. Parastajās sinepēs ar olbaltumvielas atrodamas. Vienīgi Angļu sinepēs it kā nemanīju. Diez, kā būtu ar tām?

    AtbildētDzēst
  4. Droši vari lietot arī angļu sinepes, tās būs pat interesantākas dēļ sinepju graudiņiem. Arī krievu sinepēs olu pulvera nav, tās arī var likt, tikai ļoti nedaudz.

    AtbildētDzēst