Suši

09:22

Nesen Sieviešu Klubs veica aptauju, kas vislabāk garšo sievietēm. Aptaujas līderis izrādījās suši, kas ir arī mans favorīts. Sākumā es ēdu suši tikai restorānos, uzskatot, ka pati nekad nemācēšu tos pagatavot. Taču pēc kāda laika ziņkārība uzvarēja. Pirmie mēģinājumi bija fiasko- nepareizi izvārīti rīsi lielā daudzumā, kas pēc tam bija jāmet laukā un bija grūti izsmērēt pa nori lapām. Tad sāku studēt internetā pamācības un laika gaitā man izveidojās sava veiksmes recepte. Man joprojām vēl nesanāk perfekti skaisti, bet man sanāk garšīgi un, cerams, tuvu klasiskai receptei. Tajā es gribu padalīties arī ar jums.



Izejvielas


Nori lapas. Pārdod iepakojumos pa 10 gabaliem, maksā sākot no 1,50 Ls. Austrumu produktu bāzē 50 gabalu iepakojumu var iegādāties par 5 Ls.

Vasabi. Japāņu mārrutki. Veikalos maksā ap 3 Ls, austrumu produktu bāzē iegādājos tos par 1,50 Ls.

Rīsi. Speciālos rīsus var iegādāties lielveikalos (sākot no 1,50 Ls par kg), kā arī austrumu produktu bāzē (2 Ls par kg).

Sojas mērce. Parasti izmantoju Kikkoman mērci. Visizdevīgāk nopirkt 1 litra pudeli par 4,50 Ls, nekā mazu 250 ml pudelīti par 2,50 Ls.

Rīsu etiķis. Ir nepieciešams rīsu piedevas pagatavošanai. Var jau, protams, nopirkt gatavu piedevu (maksā apmēram 2,50 Ls par 250 ml), bet izdevīgāk pagatavot to pašam, jo 500 ml etiķis maksā RIMI veikalā tikai 95 santīmus.

Ingvers. Marinēts ingvers maksā ap latu lielveikalos un 70 santīmus austrumu produktu bāzē.

Kombu. Šo ūdenszāli izmanto rīsu vārīšanai. Lielveikalos to netirgo, redzēju to tikai austrumu produktu bāzē. Nav obligāta.

Paklājs. Bez bambusa paklāja neiztikt. Var nopirkt visos lielveikalos.

Liekas, izejvielas maksā ļoti dārgi? No vienas puses jā, bet šie ieguldījumi pietiks ilgam laikam. Katru reizi būs jāpiepērk tikai suši pildījums- zivi, dārzeņus, sieru. Un ja plānojat gatavot suši bieži, tad iesaku apmeklēt bāzi http://www.cesars.lv/lv/contacts/index, tā var ietaupīt daudz līdzekļu. Vēl ir dzirdēts, ka suši produktus var izdevīgi nopirkt Stokmann veikalā. Bet vai tā ir taisnība apgalvot nevaru.


Vēl būs nepieciešams pildījums. Ko jūs izvēlēsieties, ir atkarīgs tikai no jūsu gaumes un maciņa biezuma. Es parasti izmantoju mazsālītu lasi (svaigu zivi es neriskēju pirkt, jo neesmu pārliecināta par mūsu veikalu godprātību), avokado, gurķi, svaigo sieru (labāk Creme Bonjour, mūsu Dzintars ir pārāk šķidrs, bet Philadelfia ir visdārgākā). Dažreiz izmantoju arī kūpinātu zuti. Krabju nūjiņas izmantot neiesaku, jo garšas no tām nav nekādas.



Vārām rīsus.

Pareizi izvārītie rīsi ir puse no panākuma. Nav pat tik svarīga rīsu šķirne kā veids, kā rīsi tika pagatavoti. Veikalos pārdod speciālos suši- rīsus, kas maksā sākot no 1,50 Ls par kilogramu, augšējā robeža nav noteikta. Taisīju suši no apaļiem rīsiem, suši- rīsiem no RIMI, speciāliem suši- rīsiem un visi sanāca ļoti labi. Vienīgais, RIMI rīsi nav tik kvalitatīvi, tajos trāpās melni graudiņi. Basmati, Jasmin vai parboiled rīsus es gan neizmantotu, jo tie tik labi nelīp.



Sākumā izskalo rīsus. Tas ir nepieciešams lai rīsi nepārtop par putru, ko varēs tikai uzsmērēt uz nori lapām. Skalo tik ilgi, kamēr ūdens kļūst dzidrs. Tīrus rīsus atstāj uz stundiņu apžūt (var iztikt arī bez tā). Bildēs var redzēt, kā izskatās ūdens pirmajā un pēdējā skalošanas reizēs.

Vārot rīsus pieturamies pie proporcijas 5:4 ūdens pret rīsiem. Vienai glāzei rīsu es pievienoju 1,2 glāzes ūdens. Ūdeni ar rīsiem uzvāri, kad sāks burbuļot samazini uguni un vāri 7 minūtes zem vāka. Pēc 7 minūtēm uguni izslēdz un atstāj uz 20 minūtēm lai rīsi uzbriest. No šāda rīsu daudzuma divi pieaugušie var ne tikai paēst, bet pārēsties ar suši :)

Kad rīsi pastāvējuši, pārliec tos bļodā. Suši- speciālisti izmanto speciālu koka bļodu, lai lieks mitrums no rīsiem iesūcas kokā. Bet ļoti labi var iztikt arī bez tās. Pārlikt vajag uzmanīgi, īpaši nemaisot, bet "iegriežot" rīsus, lai graudiņi atdalās viens no otra.


Tagad rīsi jāsamitrina ar speciālu piedevu. Vari to nopirkt jau gatavu, bet to ļoti vienkārši ir pagatavot pašai. Ja izvārīji glāzi rīsu, paņem 3 ēd.k. rīsu etiķi, ielej to mazā katliņā un uzsildi līdz vārīšanai. Tad pievieno 1 ēd.k. cukura un 1/2 tējk. sāls. Samaisi piedevu lai cukura un sāls graudiņi izšķīst. Piedeva gatava! Aplej ar to rīsus, vēlreiz samaisi un atstāj rīsus atdzīst. Uzmanies ar siltu etiķi- tā tvaiks ir diezgan kodīgs.



Rullējam!


Tipiskā kļūda, ko pieļauj gatavojot suši- pārāk liela nori lapa un pārāk daudz rīsu uz tās. Ja rīsu ir par daudz- suši nevar satīt, pildījums krīt laukā. Ja lapa ir par lielu, sanāk tāds "gliemezis", nevis "riņķis". Gatavojot suši ar vienu pildījumu, nori lapa jāsagriež uz pusēm. Ja pildījumi ir vairāki, tad jānogriež 2/3 lapas. Lapu griež paralēli svītrām uz lapas.


Uz paklāja noliec nori lapu ar spīdīgu pusi uz leju, uz tās liec plānā kārtā rīsus. Vēl sagatavo bļodiņu ar ūdeni, kurā mērcēt rokas, citādi rīsi lips pie pirkstiem. Apmēram 1 cm no lapas malas atstāj tukšu. Lapas platumā uzsmērē vasabi strēmelīti. Uz tās virsū liec pildījumu.


Tagad piepaceļ paklāja galu, kur atrodas pildījums, piespied pildījumu un rullē suši. Paklāju vajag vienmērīgi piespiest, vairākas reizes paripini desiņu lai tā sanāk apaļa un blīva.


Gatavu desiņu sagriež ar asu nazi sešās daļās. Lūk, cik daudz suši sanāca no 1 glāzes rīsu!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri