Beidzot piparkūkas

01:44

Lasot dažādus recepšu blogus man jau sāka likties, ka jau nokāvēju Ziemassvētkus. Piparkūkas tiek ceptas jau vairākas nedēļas, top piparkūku mājas un piparkūku deserti, bet man nekā. Pienāca laiks laboties. Šai receptei uzgāju pagājušogad un pagaidām šīs ir visgaršīgākās piparkūkas mūsu mājās. Nav par saldu, nav par piparotu, kraukšķīgas ar karameles garšu. Ideālas.


Vajadzēs:

1 kg cukurs
1 glāze ūdens
500 g sviests
1,2 kg milti
4 ēd.k. skābais krējums
3 olas
1 tējk. soda
piparkūku garšvielas (1 tējk. malts kanēlis, 1 tējk. rīvēts muskatrieksts, 1 tējk. malts ingvers, 2 tējk. koriandra sēklas, 20 krustnagliņas, 10 piparu graudiņi, 5 smaržīgo piparu graudiņi, 10 kardamona graudiņi, rīvēta apelsīna un citrona miziņa)

Pagatavošana:


Katlā ieber cukuru un uz nelielas uguns izkausē to līdz brūnai krāsai. Cukurs visu laiku jāmaisa un jāuzmana.


Kad cukurs pilnībā izkusis, pielej tam glāzi ūdens un maisi, maisi, maisi līdz karamele atkal kļūst šķidra. Sākumā cukurs sacietēs, bet tad atkal izkusīs. Kad karamele kļuva viendabīga, pievieno sviestu un izslēdz uguni. Mums sanāca ļoti garda karamele. Var ēst tāpat ar karoti. Bez jokiem.


Pievieno karamelei pusi miltu un samaisi. Atsevišķā bļodā sajauc olas, skābo krējumu un sodu. Pievieno šo maisījumu un piparkūku garšvielas mīklai.


Iejauc atlikušos miltus. Mīkla sanāk pašķidra, bet nebaidies, ledusskapī tā sacietēs. Nekriti kārdinājumā un nepievieno vairāk miltu- cepumi sanāks cieti. Sadali mīklu porcijās ~ 400 g un ietin to pārtikas plēvē. Mīklu glabā ledusskapī. Cik ilgi? Vairākas nedēļas droši, tā kļūst tikai garšīgāka. Bet no tikko pagatavotas mīklas cepumus necep, tai jāpastāv ledusskapī vismaz vienu nakti lai garšvielas ievelkas. Tad nu izrullē mīklu uz cepampapīra pēc iespējas plānākā kārtā, izspied figūriņas, noņem lieku mīklu un liec cepeškrāsnī 180 grādos uz 6 minūtēm. Uzmani lai nepiedeg! Priecīgus Ziemassvētkus!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri