Jau Ziemassvētki?

01:16

Liekas, tikko vasara beidzās, lapas tikko nokritušas un vēl vakar mežā sēnes lasījām, taču jau šajā nedēļas nogalē Vecrīgā iededzinās Ziemassvētku eglīti, atklās Ziemassvētku tirdziņu un sāksies Ziemassvētku gaidīšanas laiks. Pirmā advente būs jau šo svētdien.


Esmu laikam no tiem, kam gatavošanas svētkiem, gaidīšana ir svarīgāka, sagādā vairāk prieka nekā paši svētki, jo pēc tiem iestājas tāda tukšuma sajūta. Tāpēc arī šogad jau top dāvanas, žāvētie augļi Ziemassvētku kēksam ir iemērcētas un rīt dzīvokli piepildīs svētku smaržas.

Manā bērnībā jaungada eglīti vecāki lika Vecgada vakarā. Tas bija īsts rituāls- kā mēs gājām pirkt eglīti, rotājām, slēpām zem tās dāvanas. Un tad skaitījām dienas, cik ilgi eglīte noturējās pirms nobirs visas skujiņas. Un jo lielāks bija dienu skaits salīdzinot pret iepriekšējo gadu, jo prieks bija lielāks. Dīvaini, bet izlasot pēdējo Dienas Ēdienu izlaidumu, konstatēju, ka arī piparkūkas cilvēki sāk cept tikai pirmajos Ziemassvētkos. Līdz šim domāju, ka tikai mēs atlikām svētkus uz pēdējo brīdi :)

Par ko bija šis ievads? Par to, ka svētkiem sāksim gatavoties laicīgi, padomāsim par to, kā iepriecināt savus tuvākos un mīļākos, nevis pēdējā brīdī skriesim lielveikalos pirkt stendera bumbiņas, dāvanu kartes un laimas piparkūkas. Pagājušogad adventes laikā šajā žurnālā notika Ziemassvētku cepumu maratons. Vairākas garšīgas receptes nav pelnījušas palikt aizmirstībā:

Knipferli - cepumi ar rieksiem un ievārījumu
Cepumi ar riekstiem medus karamelē - sātīgi cepumi riekstumīļiem
Piparkūkas - vārdi lieki
Sirsnīgi cepumi ar nutellas pildījumu - skaisti, garšīgi un efektīgi
Vaniļas sirsniņas ar marcipānu - rieksti, marcipāns un ievārījums
Linzer Plätzchen - klasiski austriešu cepumi
Šokokarameles - smilšu mīkla ar kakao, gotiņas un lazdu rieksti
Apelsīnu mandeļšnites - smilšu mīkla, mandeles un apelsīni
Šokolādes cepumi ar marcipānu - smilšu mīkla ar kakao, marcipāns un lazdu rieksti. Ļoti efektīgi

Cepumu receptes jaunai Ziemassvētku sezonai ir jau atlasītas. Šogad būs arī vairākas bezglutēna receptes, kā arī plānoju pagatavot piparkūkas ar pilngraudu miltiem (lai ir ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi). Sāksim šajā nedēļas nogalē. Uz tikšanos!

Olga

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri