Puravu tarte

23:31

Sāļās tartes ir brīnišķīgs svētku ēdiens! Ja laicīgi gatavojies viesībām, iepriekšējā dienā vari to pagatavot un atstāt ledusskapī, bet nākošajā dienā pasniegt kā aukstu uzkodu. Ja viesības notiek neplānotas, tad pasniedz siltu tarti ar kraukšķīgiem salātiem, vēl dažas uzkodas un ātrs svētku galds būs gatavs. Šoreiz gatavoju sezonālu puravu tarti (puravus izaudzēja Ilze). Puravi ir daudz maigāki par baltajiem sīpoliem un tie lieliski sader ar kūpināto cūkgaļas krūtiņu.





Mīklai vajadzēs:

1 olas dzeltenums
50 ml auksta ūdens
125 g sviesta
250 g miltu
1 tējk. sāls


Pildījumam vajadzēs:

4 olas + 1 olas baltums
200 ml saldā krējuma
200 ml skābā krējuma
50 g sarīvēta cietā siera (parmezāns, Adžugas un līdzīgi)
200 g kūpinātas cūkgaļas krūtiņas
2 lieli puravi
1 ēd.k. baltvīna etiķa
sāls, maltie melnie pipari, muskatrieksts


Pagatavošana:

1. Mīklas pagatavošanai miltus sajauc ar sviestu un sāli lai veidojas smalkas drupačas. Visērtāk to darīt virtuves kombainā, bet ja tāda nav, tad izmanto nazi. Ar rokām labāk mīklu nemīcīt, jo no siltām rokām sviests  kusīs. Drupačām pievieno olas dzeltenumu un aukstu ūdeni un ātri iejauc mīklu. Liec to ledusskapī uz stundu atdziest.

2. Pagatavo pildījumu. Puravu rupjos zaļos galus nogriez, noņem virsējo slāni un kārtīgi izskalo puravus zem tekoša ūdens. Plāni sagriez puravus, cūkgaļas krūtiņu sagriez mazos gabaliņos. Nelielā eļļas daudzumā apcep cūkgaļu, pievieno puravus un cep uz nelielas uguns līdz tie kļūst mīksti. Puraviem pieliec garšvielas un etiķi, atdzesē.

3. Cepeškrāsni sakarsē 190 grādus karstu. Aukstu mīklu izrullē apmēram 5 mm biezu un ieklāj tartes formā. Ar dakšu sadursti tartes pamatni lai mīkla cepeškrāsnī neceļas. Mīklai virsū uzliec cepampapīru, uzber pupiņas vai kādus citus smagus graudus un cep 15 minūtes. Pēc tam noņem svaru un cep vēl 5 minūtes lai mīkla kļūst zeltaina.

4. Olas sakuļ ar saldo un skābo krējumu, pievieno šķipsniņu sāls un sarīvētu sieru. Formā ar mīklu ieliec puravus, virsū uzlej olu un krējuma maisījumu un liec cepeškrāsnī cepties. Tarte ir gatava, kad pildījums vidū būs sacietējis. Beigās uz 5 minūtēm ieslēdz grila režīmu lai apbrūninātu tartes virskārtu.

Labu apetīti!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri