Lillā lavandas kūka

11:55

Šo lavandas kūku, iespējams, esi jau pamanījusi vienā no Ievas novembra žurnāliem. Šī kūka piedalījās Ievas kūku čempionātā. Nevinnēja, bet palika pamanīta. Šai kūkai ir maigs lavandas aromāts, ko papildina ogu skābums un salds riekstu biskvīts. Parasti lavanda cilvēkiem asociējas ar ziepēm un smaržām, tāpēc pirmā reakcija ir piesardzīga un atturīga. Ar lielu interesi vēroju cilvēku emocijas, nogaršojot pirmo gabaliņu- pārsteigums, ziņkārība un pārdomas, mēģinot atklāt kūkas sastāvu. 

Kūkas ideja radās manā galvā pakāpeniski. Sākās viss ar to, ka Kalnciema kvartāla tirgū nopirku lavandas ziedus, ko audzē tepat pie mums Latvijā. Tajā brīdī vēl nezināju, ko ar tiem iesākšu. Zinu, ka lavandu izmanto gaļas ēdienos tāpat kā rozmarīnu, kā arī desertos. Taču desertiem bieži pievieno veselus ziediņus, tāpēc dažreiz liekas ka ēd kēksu ar ziepju gabaliņiem. Tāpēc radās doma pagatavot lavandas sīrupu. Tad lēnām sāka veidoties bilde ar krāsām, tekstūrām, garšām: skābena ogu kārta, viegls riekstu biskvīts un lavandas krēms. Vienīgais, ko līdz galam vēl neesmu atstrādājusi, ir kūkas dekors. Bet nu tas būs, tas nāks.






Biskvītam vajadzēs (18 cm diametra):

4 olu baltumi
100 g cukura (olu baltumu putošanai)
150 g lazdu riekstu
45 g miltu
50 g cukura (riekstu-miltu maisījumam)

Lavandas krēmam vajadzēs:

4 olu dzeltenumi
150 g cukura
70 g ūdens
1 ēd.k. lavandas ziedu
2 ēd.k. melleņu
500 g saldā krējuma
1 paciņa (9 g) želatīna

Ogu kārtai vajadzēs:

400 g meža ogu (mellenes, upenes, avenes)
2 ēd.k. cukura
1 ēd.k. (5 g) želatīna

Dekoram vajadzēs:

50 g baltās šokolādes
kaltētas mellenes
lavandas ziedi

Vēl sagatavo:

  • virtuves svarus
  • mikseri
  • kafijas dzirnaviņas vai virtuves kombainu
  • 18 cm un 20 cm kūkas formas (man ir regulējama kūkas forma no 18 līdz pat 32 cm, ko iegādājos Gemosā)
  • pārtikas plēvi
  • sietu


Biskvīta pagatavošana:

Lazdu riekstus apcep un nomizo. Sasmalcini riekstus virtuves kombainā vai kafijas dzirnaviņās ar 50 gramiem cukura. Pievieno sasmalcinātiem riekstiem miltus.


Olu baltumus puto līdz tie kļūs stingri, tad pievieno 20 g cukura, pēc 2 minūtēm pievieno nākošos 30 g cukura, vēl pēc 3 minūtēm pievieno atlikušos 50 g cukura un puto vēl 3 minūtes.


Ar lāpstiņu iecilā riekstu-miltu maisījumu olu baltumos, pievienojot to 3 piegājienos. Cepeškrāsni sakarsē 180 grādus karstu. Tortes abas kārtas cep atsevišķi, jo gatavs biskvīts ir ļoti maigs un grūti griežams ar nazi. Uzzīmē uz cepampapīra 18 cm diametra apļus, apgriež papīru otrādi, tad iepildi mīklu konditorejas maisā vai arī ar karoti uzmanīgi aizpildi uzzīmēto formu, nedaudz izejot aiz malām.


 Cep biskvītu ar pavērtām cepeškrāsns durtiņām 12-15 minūtes. Ļauj atdziest. Biskvītu vari pagatavot iepriekšējā vakarā un atstāj pa nakti "ievilkties".




Ogu kārtas pagatavošana

Ogas sasmalcini ar blenderi, izspied caur sietu un pievieno cukuru. Želatīnu uzbriedini nelielā ūdens daudzumā un izkausē. Savieno ogu biezeni ar želatīnu: nedaudz ogu biezeņa pievieno želatīnam, kārtīgi samaisi un tad želatīnu pievieno atlikušajam augu biezenim.


Ar 18 cm kūkas formu izspied no biskvīta ripām kūkas kārtas (tāpēc biskvītus cepām nedaudz lielākus kā vajag). Paņem kūkas formas pamatni, uzklāj uz tās pārtikas plēvi, uzliec virsū 18 cm kūkas formu un ielej tajā pusi ogu biezeņa. Sasaldē vai atdzesē ledusskapī, noņem kūkas formu. Tev paliks ogu želejas kārta uz pārtikas plēves. Tagad paņem biskvītu, uzliec uz ogu želejas, apgriez otrādi un noņem plēvi. To pašu atkārto ar otru biskvītu. Atstāj biskvītus ledusskapī kamēr gatavosi krēmu.

 

Lavandas krēma pagatavošana:

Lavandas ziedus aplej ar vērdošu ūdeni un atstāj to ievilkties 10-15 minūtes.



Lavandas uzlējumu izkās caur sietu, pieliec cukuru un uzvāri sīrupu. Sīrupu vāri pāris minūtes kopš vārīšanas brīža.


Olu dzeltenumus sāc putot, pievienojot karstu lavandas sīrupu. Kad masa kļūs viendabīga, turpini putot to ūdens peldē.


Tiklīdz krēms kļūs biezāks, noņem to no ūdens peldes un turpini putot ar mikseri. Pa to laiku uzbriedini želatīnu ar ūdeni un izkausē (ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī).


Saputo saldo krējumu.


Kad olu dzeltenum krēms kļūs gaišāks un vēl palielināsies apjomā, pievieno caur sietu izspiestās mellenes un izkausētu želatīnu. Želatīnu kā parasti pievieno divos piegājienos: sākumā nedaudz krēma pievieno siltam želatīnam, visu labi samaisi un tad želatīnu pievieno pārējam krēmam. Putukrējumu uzmanīgi ar lāpstiņu iecilā olu dzeltenumu krēmā.




Kūkas konstrukcija

Tagad liksim kūku kopā. 20 cm diametra kūkas formā ieliec pirmo biskvītu ar ogu želeju. Uzlej virsū pusi lavandas krēma, kārtīgi aizpildot brīvās malas. Atdzesē 15-20 minūtes ledusskapī, lai krēms nedaudz sastingst. Uzliec virsū otro biskvītu un uzlej atlikušo krēmu. Atdzesē ledusskapī vismaz 2-3 stundas, bet labāk atstāj uz nakti. Kūkas formu obligāti pārklāj ar pārtikas plēvi, jo kūkas un visi konditorejas izstrādājumi viegli piesūcas ar ledusskapja smakām.


Kūku dekorē ar balto šokolādi. Šokolādi izkausē, izlej uz pārtikas plēves un izveido apmēram 20 cm diametra apli. Virsū uzber kaltētas mellenes, lavandas ziedus un atdzesē ledusskapī. Ar picas nazi sagriez sektoros un brīvā formā izkārto uz kūkas.


varbūt tev patiks arī šie

2 komentāri