Šokolādes-aveņu tiramisu

15:46

Ir tādas dienas, kad saldo gribas, bet cepeškrāsni ieslēgt negribas. Tādās dienās izglābt var parastais lielveikals, kurā parasti var atrast parastus cepumus, parastas avenes, šokolādi un ne tik parastu maskarpones sieru. Kas no tā visa var iznākt? Tiramisu! Ar klasisko recepti to vieno vien cepumi un maskarpones siers, klasikas cienītāji varbūt raustīs degunu un apgalvos, ka šo desertu par tiramisu saukt nevar, jo nav te ne espresso, ne marsalas vīna, ne svaigu olu galu galā. Taču mēs ļausimies eksperimentam un pagatavosim šo desertu - ar saldiem cepumiem, atsvaidzinošām ogām un rūgtenu krēmu, kas lieliski viens otru papildina. 




Vajadzēs:

300 g cepumu "dāmu pirkstiņi"
400 g saldētu aveņu
100 g brūnā cukura
200 ml ūdens
100 g tumšās šokolādes + 20 g dekorēšanai (es izmantoju ar kakao saturu 70%, krēms sanāk rūgtens, bet droši var izmantot arī piena šokolādi)
500 ml saldā krējuma
500 g maskarpones siera
2 ēd.k. cukura (ar tādu daudzumu krēms sanāk knapi salds, tāpēc droši vari likt arī vairāk, pēc garšas)

Pagatavošana:

Pāris stundas pirms gatavošanas katliņā ieber cukuru, ielej ūdeni un uzvāri sīrupu. Ieber karstā sīrupā saldētas avenes un atstāj uz stundu, lai ogas ievilktos. Pēc stundas izkasi aveņu sīrupu caur sietu. Dari to uzmanīgi, lai ogas pēc iespējas paliktu veselas.

Lai pagatavotu krēmu, salauz šokolādi gabaliņos, pārlej ar 200 ml saldā krējuma un izkausē to ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī. Samaisi šokolādi, lai izveidotos viendabīga masa, atstāj maliņā atdziest. Atlikušo saldo krējumu saputo ar maskarpones sieru un cukuru. Puto burtiski minūti, tikai lai krēms paliktu nedaudz biezāks, bet ne stingrs. Iemaisi trešdaļu krēma atdzisušajā šokolādes maisījumā un tad savieno šokolādes krēmu ar maskarponi. Puto ar mikseri tik ilgi, līdz krēms sāks biezēt un būs pēc konsistences kā skābais krējums.

Sagatavo kantainu formu. Mērcē cepumus aveņu sīrupā un izkārto vienā kārtā formā. Virsū liec pusi no avenēm un pārlej ar pusi šokolādes krēma. Tad kārtas atkārto. Liec tiramisu ledusskapī vismaz uz 2 stundām, bet labāk uz nakti. Pirms pasniegšanas izdekorē ar rīvētu šokolādi. Labu apetīti!


varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri