Brūkleņu bezē

14:23

Izdomāju cept šokolādes kūku ar mango pildījumu. Šokolādes biskvīti jau bija gatavi un sasaldēti, atlika tikai pildījumu sagatavot. Aizgāju uz veikalu un ko es redzu! Mango zaļi (kaut arī pagājušnedēļ bija daudz gatavu Spānijas mango), saldētu vispār nav - jādomā variants B. Un tās bija avenes. Tāds ir šokolādes-aveņu kūkas stāsts, kuras recepti noteikti vēl nopublicēšu. 

Taču stāsts nav par kūku, bet par tās rotājumu. Ļoti man patīk kā šobrīd konditori savas kūkas dekorē ar maziem bezē cepumiņiem. Tādiem, kur viens sāns iekrāsots. Gribēju atkārtot, bet negribēju krāsvielas izmantot, jo krāsvielām ir viens dabisks aizvietotājs ar milzīgu pievienotu vērtību garšas veidā - kaltētu ogu pulveris (laikam nav jāsaka, ka no Absolūts ēd, ne?). Brūkleņu, ābolu, upeņu, melleņu - dažādas krāsas un garšas uz izvēli. Aveņu kūkai piestāvēja brūkleņu pulveris un tā tapa šie mazulīši. 




Vajadzēs:

1 olas baltums
40 g smalkā cukura
40 g izsijāta pūdercukura
1 tējk. citrona sulas
1 ēd.k. brūkleņu pulvera (+ vēl rotāšanai)


Pagatavošana:

Cepeškrāsni sakarsē 80 grādus karstu. Mikserī sāc putot olas baltumu. Atceries, ka bļodai jābūt tīrai, baltumam nedrīkst būt ne kripatiņas dzeltenuma, jo tad tas neputosies, bet olas baltums var būt arī ne no ledusskapja. Ir lasīts, ka silts olas baltums pat putojas labāk nekā auksts. Kad izveidosies vieglas putas, sāc lēnām piebērt cukuru. Kad putas kļūs stingras, pa daļām pievieno izsijātu pūdercukuru, citrona sulu un puto tik ilgi, kamēr masa nekļūs pavisam stingra. Tests ir šāds: iemērc bļodā karotes kātu. Ja saputots olas baltums tur formu, nenokrīt un astīte neizplūst, tad tas ir gatavs. Uzmanīgi iecilā baltumā brūkleņu pulveri. 

Iepildi merengu konditorejas maisā un uz cepampapīra vai silikona paklājiņa izveido mazus bezē cepumiņus. Forma pēc vēlēšanās, viss atkarīgs no uzgaļa. Man patīk, kad tie ir dažāda lieluma - gan mazi, gan lieli. Uzber cepumiņiem brūkleņu pulveri virsū un liec pannu krāsnī uz 30 minūtēm. Tad nedaudz attaisi krāsnī, ieliec spraugā koka karoti un cep (precīzāk teikt kaltē) vēl 2-3 stundas. Kad cepumiņi būs pavisam sausi, tie ir gatavi. Labu apetīti!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri