Trīs tomātu mērce

00:37

Neatklāšu Ameriku, ja teikšu, ka ziemā par svaigiem tomātiem jāaizmirst un vislabāk tos aizvietot ar konservētiem tomātiem savā sulā. Taču, iespējams, atklāšu kaut ko jaunu, ja teikšu, ka vislabāk izvēlēties itāļu konservus, jo zemē, kur saule vidēji gadā spīd daudz reizes vairāk kā pie mums, tomāti aug aromātiski, saldi un garšas pilni. Tomātu konservi ir pieejami divos veidos - mizoti veseli tomāti un tomāti sagriezti. Intuitīvi vienmēr izvēlos veselos, jo kas to lai zina, kas tajos sagrieztajos ir sagriezts? Pavisam glauni būtu izvēlēties bioloģiskos tomātus, bet arī parastajiem nav ne vainas, ja tie nākuši no saulainām zemēm, kur vajag mazāk mēslojumu, lai tie izaugtu lieli un braši.

Par ko tad ir šis garš ievads? Par tomātu mērci! To pašu, ko liek pie pastas, smērē uz picas, pasniedz pie desiņām. Jo šoreiz es to pagatavoju no 3 tomātu veidiem - konservētiem, pulvera un kaltētiem tomātiem. Ar konservētiem viss skaidrs, bet kā tad ar pulveri? Pulveris bagātina mērces garšu, turklāt tas mērci biezina. Tāpēc mērce nav jānovāra, gatavošanas laiks samazinās, bet garša no tā tikai vinnē. Un kaltēto tomātu gabaliņi piešķir mērcei vajadzīgo konsistenci - tā nav vairs kā bērnu biezenītis, bet pieaugušo ēdiens. Bez liekuļošanas teikšu, mērce sanāca tik garda, ka klāt man neprasījās nekas vairāk par pilngraudu pastu un drusciņas rīvēta cietā siera.





Vajadzēs:

400 g tomātu savā sulā
1 ēd.k. tomātu pulvera
10 kaltēto tomātu pusītes
1 liels sīpols
2 ķiploka daiviņas
jūras sāls
svaigi malti melnie pipari
šķipsniņa oregano
1/2 tējk. brūnā cukura
2 ēd.k. olīveļļas


Pagatavošana:

Sīpolu un ķiploku sagriez gabaliņos. 6 kaltēto tomātu pusītes sagriez 4 daļās. Katliņā sakarsē olīveļļu un uz nelielas uguns apcep sagrieztos dārzeņus līdz sīpoli būs caurspīdīgi.

Attaisi bundžiņu ar tomātiem savā sulā un sagriez tomātus palielos gabalos. Ja uz tomātiem palikušas miziņas, noņem tās un izmet. Liec tomātus ar visu sulu katliņā pie sīpoliem. Pieber klāt tomātu pulveri, sāli, piparus un sautē vēl minūtes 5-10, lai tomāti būtu mīksti. Pārlej visu blenderī un sasmalcini.

Atlikušos kaltētos tomātus smalki sakapā. Lej mērci atpakaļ katliņā, ieber kaltētos tomātus, šķipsniņu oregano un vēlreiz uzsildi. Noņem no uguns un atstāj uz 10 minūtēm ievilkties. Pasniedz ar pastu, uz picas, pie gaļas vai kā citādi. Labu apetīti!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri