Liellopa sautējums ar krēmīgu polentu

09:30

Liellopa gaļa mūsu valstī nav lielā cieņā. Jā, pēdējā laikā piedāvājums lielveikalos ir mainījies uz labo pusi, tas vairs netiek veidots labākajās padomju tradīcijas no kauliem ar cīpslām vien. Tomēr tik un tā pietrūkst labas kvalitātes gaļas piedāvājuma, kas būtu pieejams ikdienā, nevis uz pasūtījuma reizi pāris nedēļās. Ja izdodas nopirkt skaistus liellopa stilba gabalus, ķer un pagatavo skaistu sautējumu, aromātisku un biezu. Jā, tas nebūs gatavs 20 minūšu laikā, stilbos ir daudz saistaudu un tiem vajag krietnu laiku, lai tie paliktu mīksti, bet tieši tas padara šo gaļu mīkstu un sautējumu fantastiski garšīgu. Klāt piedāvāju pasniegt krēmīgu polentu, ar garšaugiem un sieru.



4 porcijām vajadzēs:

Sautējumam:

2 liellopa stilba gabali ar kaulu (~ 1 kg)
2 sīpoli
3 ķiploka daivas
1 burkāns
400 g tomātu savā sulā
500 ml buljona vai karsta ūdens
1 rozmarīna zariņš
3 timiāna zariņi
1 laura lapa
jūras sāls
svaigi malti melnie pipari
300 g šampinjonu
1 ēd.k. olīveļļas

Krēmīgai polentai:

90 g kukurūzas putraimu
350 ml piena
450 ml ūdens
sāls
1 laura lapa
1 ķiploka daiviņa
2 timiāna zariņi
30 g sviesta
50 g parmezāna siera


Pagatavošana:

Sāc ar liellopa sautējumu - tam vajadzēs daudz laika, jo vairāk, jo labāk. Pannā sakarsē olīveļļu un apcep liellopa gabalus un abām pusēm. Liec liellopa stilbus katlā. Tajā pašā pannā apcep sīpolus, burkānus un ķiplokus, sagrieztus šķēlēs. Pievieno dārzeņus liellopam, liec katlā garšvielas - sāli, piparus, timiānu, rozmarīnu un laura lapu. Liec katlā tomātus savā sulā (ja tie ir veseli, sagriez tos iepriekš mazākos gabalos), pievieno karstu ūdeni vai buljonu, lai gaļa būtu pilnībā pārklāta, un sautē uz vismazākās uguns zem vāka 2-3 stundas līdz gaļa būs mīksta un kritīs nost no kaula. Sagriez šampinjonus 4 daļās, pievieno gaļai un sautē vēl 10 minūtes - sautējums ir gatavs pasniegšanai.

Pusstundu pirms liellopa sautējums ir gatavs ielej katliņā ūdeni un pienu, pievieno laura lapu, timiāna un ķiploka daiviņu, šķipsniņu sāls un liec uz uguns vārīties. Kad maisījums sāks vārīties, ieber kukurūzas putraimus, nogriez uguni uz vismazāko un vāri 10 minūtes visu laiku maisot. Tad noņem katliņu no uguns un atstāj uz 20 minūtēm zem vāka, lai sabiezē. Izņem no polentas timiānu, laura lapu un ķiploka daiviņu, ieber sarīvētu sieru, pievieno sviestu un samaisi.

Pasniedz liellopa gabaliņus ar mērci un krēmīgu polentu. Labu apetīti!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri