Pho Bo

13:12

Šīs zupas virzienā skatījos jau ļoti sen. Izlasīju vairākas receptes, gatavojos morāli un beidzot nobriedu. Arī laiks izrādījās īstais - februāris, grādi ap nulli, slapjš zem kājām un Olivera 11 mēneši, ko svinējām ar ģimeni. Šis zupas pamats ir liellopa astes buljons, ko vāra ilgas stundas uz vismazākās liesmas, lai knapi burbuļo. Liellopa aste ir pilna ar saistaudiem un skrimšļiem, tāpēc buljons iznāk biezs, piesātināts, bet arī jāvāra ļoti ilgi, līdz gaļa būs mīksta. Buljonu papildina garšvielas, kas mums varbūt vairāk saistās ar Ziemassvētkiem - anīss, krustnagliņas, kanēlis. Līdz ar to buljona garša ir ļoti bagātīga un pikanta. Interesanta, kā teica mana ģimene. Bet interesanta labā nozīmē. Mums neierasta varbūt. Bet garšīga. Un ļoti interesanta ir zupas pasniegšana - visas zupas sastāvdaļas tiek pārlietas ar verdošu buljonu, tāpēc liellopa fileja paliek mīksta un maiga, bet garšaugi nezaudē savu svaigumu. 




Buljonam vajadzēs:

1 liellopa aste
1 sīpols
120 g ingvera
1 ēd.k. koriandra sēklu
1 ēd.k. fenheļa sēklu
6 krustnagliņas
5 anīsa zvaigznītes
1 kanēļa standziņa
120 ml zivju mērces
1,5 ēd.k. sāls
5 litri ūdens (es vārīju ar 4 litriem, jo vairāk nelīda katlā)


Zupas pasniegšanai:

liellopa karbonāde vai fileja
rīsu nūdeles
bunte kinzas
loki
čili
laims


Pagatavošana:

Buljons jāsāk gatavot vismaz dienu iepriekš. Sīpolu sagriez 4 daļās, ingvera sākni lielos gabalos, bet liellopa asti pa skrimšļiem (to var palūgt izdarīt jau tirgū). Sakārto visu uz cepešpannas un liec krāsnī zem grila, lai kārtīgi visu apsvilinātu. Man pašlaik krāsns nav, tāpēc darīju to uz kārtīgi sakarsētas čuguna pannas. Citā pannā apgrauzdē visas garšvielas līdz būs jūtams to aromāts. Pārliec visas garšvielas uz marles un sasien to. Var iztikt arī bez šī soļa, bet tad izvārījušas garšvielas lips pie gaļas un būs grūti tikt no tām vaļā. Liec visas buljona sastāvdaļas katlā (arī zivju mērci un sāli), pārlej visu ar aukstu ūdeni un liec vārīties uz vismazākās uguns, lai knapi burbuļo. Katlam uzliec vāku, atstājot nelielu spraugu, lai buljons neizgaro. Buljons vārīsies vismaz 9-10 stundas. Tas būs gatavs, kad liellopa astes gaļa būs mīksta un kritīs nost no kauliem.

No gatava buljona izņem gaļas gabalus, bet buljonu nokasi caur sietu. Noņem gaļu no kauliem, atbrīvojies no liekajiem taukiem. Tagad buljons gatavs pasniegšanai.

Vēlreiz uzvāri astes buljonu. Sagriez liellopa mīkstumu ļoti plānās šķēlēs, rīsu nūdeles aplej ar verdošu sālsūdeni, kinzu, lokus un čili sagriez. Katrā šķīvī liec nedaudz rīsu nūdeles, liellopa astes gaļu, sagrieztu liellopa gaļu un zaļumus. Pārlej visu ar verdošu buljonu un iespied nedaudz laima sulas. Ēd karstu. Labu apetīti!


Recepti iedvesmojos šeit

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri