Sarkanie kāposti granātābolu sulā

17:50

Sarkanie kāposti nav īpaši raksturīgi mūsu virtuvei, mums labāk garšo parasti baltie kāposti, svaigi vai skābēti. Taču Rietumeiropā sarkanie kāposti ir klasika - sautēti tie tiek pasniegti ar pīles krūtiņu, cūkas pavēderi vai kādu citu proteīnu. Svaigā veidā tie man liekas par sīkstu, salātos es tos neliktu, bet sautēti tie ir brīnišķīgi un ir labs aizvietojums mūsu klasiskajiem, ar žāvējumiem un ķimenēm.

Esmu gatavojusi sarkanos kāpostus dažādos veidos - ar sarkanvīnu, etiķi, jāņogu un granātābolu sulu un tas pēdējais variants man patika vislabāk. Skābums kāpostiem ir vajadzīgs, lai saglabātu to spilgto krāsu un garšas balansam. Principā, var izmantot jebkuru skābu šķidrumu, kam piemīt garša. Skābumu līdzsvaro saldums no brūnā cukura, medus vai žāvētajiem augļiem. Žāvētās plūmes un rozīnes, manuprāt, iederas vislabāk. Un tad, beidzot, garšvielas - anīss, krustnagliņas, smaržīgie pipari, melnie pipari, muskatrieksts, kanēlis, t.i. klasiskās Ziemassvētku garšvielas. Taču man nepatīk pārspīlēt ar garšvielām, tāpēc apstājos pie smaržīgajiem pipariem jeb vircēm, kas angļu valodā saucās allspice - "visas garšvielas", t.i. daudzas garšas vienā garšvielā.

Tāds īsumā ir šīs receptes stāsts. Un, galvenais, nākamajā dienā kāposti kļūst vēl garšīgāki. Ja vien pacietības pietiks nogaidīt. Starp citu, sarkanie kāposti ir brīnišķīga dabiska violeta krāsviela. Griežot kāpostus rokas paliek tumši zilas un grūti nomazgājamas un te vislabāk palīdzēs citronskābe vai etiķis - no krāsas nepaliks ne miņas!





Vajadzēs:

800 g sarkano kāpostu
1 sīpols
100 g rozīņu
300 ml granātābolu sulas
1 tējk. medus
3 smaržīgo piparu graudiņi
1/2 tējk. sāls
1/2 tējk. svaigi maltu melno piparu
2 timiāna zariņi
2 ēd.k. eļļas (man bija saulespuķu)


Pagatavošana:

Sīpolu un kāpostus sagriez plānās šķēlēs. Katlā sakarsē eļļu un viegli apcep tajā sīpolu, lai tas paliktu mīksts un caurspīdīgs. Pievieno sīpolam kāpostu un turpini cept, ik pa laikam apmaisot. Pēc minūtēm 10 pievieno dārzeņiem rozīnes, smaržīgos piparus, melnos piparus, sāli, medu, timiānu un, visbeidzot, granātābolu sulu. Nogriez uguni uz vismazāko liesmu, uzliec katlam vāku un turpini sautēt vēl 30 minūtes, lai kāposti kļūtu mīksti. Ēd aukstus, siltus, karstus - kā vien labi patīk. Labu apetīti!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri