Kartupeļu ņoki ar sēņu mērci

09:37

Sveicieni jaunajā gadā! Garšu karuselim jaunais gads sākas 1.februārī, jaunā virtuvē, ar jaunām idejām un darboties spāru. Jauno 2016.gadu iesāksim ar jaunu projektu, kas ilgs visu mēnesi, kura laikā katru dienu gatavosim kopā pusdienas vai vakariņas no produktiem, kas pieejami lielākos un mazākos veikalos. Zinu, ka dažreiz iedvesma rosīties virtuvē pamet, receptes sāk atkārtoties un grūti atgriezties radošā straumē. Tāpēc šis projekts ir izaicinājums man un varbūt arī kādam no Garšu karuseļa lasītājiem, Lai jaunais gads iesākas garšīgi, sagādā atklājumus un patīkamus pārsteigumus!

Tātad, esmu sagatavojusies, iegādājusies bakalejas krājumus - konservētus tomātus savā sulā, pupiņas, kokosriekstu pienu, sojas, austeru un saldo čili  mērces, rīsi, pasta, dažādi graudaugi, arī garšvielu krājumi ir papildināti. Receptes saplānotas un rokas niez sākt. Un iesāksim šo mazo projektu ar divām receptēm - kartupeļu ņokiem ar sēņu mērci un sautētiem sarkanajiem kāpostiem granātābolu sulā. Abi ēdieni gatavojas ātri, labi sader kopā. Tāds reveranss vācu virtuves virzienā, kur bieži rodu iedvesmu un kas man ir ļoti tuva.



Ņokiem vajadzēs:

500 g kartupeļu
100 g miltu (varbūt nedaudz vairāk, atkarīgs no kartupeļu šķirnes)
1 ola
sāls
svaigi malti melnie pipari
1 rozmarīna zariņš
1 timiāna zariņš


Sēņu mērcei vajadzēs:

300 g šampinjonu
2 ēd.k. kaltētu sēņu pulvera (baraviku, šitaki)
20 g sviesta
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
sāls
svaigi malti melnie pipari
150 ml saldā krējuma


Pagatavošana:

Kartupeļus ņokiem vislabāk ir cept mikroviļņu vai cepeškrāsnī, lai kartupeļos būtu pēc iespējas mazāk ūdens, tad tie prasīs arī mazāk miltu un būs maigāki. Ja nav ne vienas, ne otras krāsns, kartupeļus var izvārīt ar mizu. Sliktākajā gadījumā tas var vārīt mizots.

Pie reizes pastāstīšu par vārīšanu mikroviļņu krāsnī. Zinu, ka šis velna aparāts daudziem nav mājās, izstarojuma un citu iemeslu dēļ. Mums ir un es to bieži izmantoju atkausēšanai, sviesta un šokolādes kausēšanai, piena sildīšanai un dārzeņu vārīšanai. Dārzeņus es nomazgāju (nemizotus) un lieku stikla bļodā, tam virsū izliekot šķīvi, lai nepaliktu spraugas. Kartupeļus es "vāru" 6 minūtes uz maksimālās jaudas (laikam 1300 W), burkāni būs gatavi ātrāk, bietes atkarībā no izmēra gatavojas nedaudz ilgāk. Ātri un ērti.

Tātad, kad kartupeļi ir izvārīti, tie ir jānomizo un vēl karsti jāsastampā biezenī. Blenderis šim nolūkam neder, ja vien neplāno pagatavot tapešu līmi. Parastā kartupeļu stampa. Kartupeļiem pievieno olu, garšvielas, smalki sakapātus garšaugus un miltus. Pēc konsistences skaties vai nevajag vēl - gatava mīkla nav lipīga, bet arī ne pārāk stingra, citādi gatavi ņoki lips pie zobiem.

Mīklu sadali 3 daļās, katru sarullē desiņā, sagriez apmēram 1 cm biezos gabaliņos un bagātīgi apviļā tos miltos. Ar dakšas palīdzību izveido katram gabaliņam rieviņas, kas vajadzīgas, lai tajās aizķertos mērce. Kā to darīt parādīts šeit. Saliec gatavus ņokus uz virtuves dēļa, kas ir nokaisīts ar miltiem, un atstāj uz minūtēm 20-30, lai apžūst.

Mērci gatavojam elementāri - sagriez sīpolu strēmelēs, ķiplokus sakapā un viegli apcep tos sviestā. Šampinjonus sagriez plānās šķēlēs un pievieno sīpoliem un ķiplokiem. Kad sēnes kļūs mīkstākas, pieber klāt sēņu pulveri, pievieno garšvielas un saldo krējumu. Uzsildi mērci līdz krējums sāks vārīties un noņem no uguns.

Katlā uzvāri sālsūdeni. Verdošā ūdenī liec pusi ņoku un sagaidi, kad tie uzpeldēs, No šī brīža vāri vēl 2 minūtes un kad tie sāks uzpūsties, izcel no katla. Liec gatavus ņokus pie sēņu mērces, samaisi un pasniedz. Klāt ļoti labi piestāvēs sarīvēts parmezāna siers, sadrupināts zilais siers vai sakapāti pētersīļi. Taču mums bija garšīgi arī tāpat vien.

Nav veselīgākais variants, bet man ļoti garšo sviestā apcepti ņoki - ar kraukšķīgu maliņu, aromātiski un maigi iekšpusē. Klāt prasās tikai zaļie salāti, nekādas gaļas! Un vēl viens padoms: ņokus var pagatavot vairumā un sasaldēt. Tad gardām vakariņām atliks tikai pagatavot mērci - tunča, boloņas, sēņu vai siera. Labu apetīti!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri