Griķu pankūkas

09:00

Griķu pankūkas Latvijā nav īpaši populāras, mēs esam konservatīva tauta un priekšroku dodam kviešu miltiem. Toties Francijas ziemeļos griķu pankūkas jeb franču galette ir teju nacionālais ēdiens. Pankūkas cep uz lieliem riņķiem, cep tikai no vienas puses, virsū liek pildījumu un pasniedz salocītu. Pildījums var būt sāļš vai salds - olas, siers, šķiņķis, ābolu biezenis vai kāds salds krēms. 

Man ļoti patīk ideja aizvietot kviešu miltus ar citiem un ne jau tāpēc, ka cenšos izvairīties no glutēna, lai cik trendīgi tas nebūtu. Man patīk dažādība, iepazīt jaunas garšas, neturēties cieši pie klasiskām receptēm. Tāpēc griķu pankūkas cepu jau vairākas reizes. Sākumā griķu miltus jaucu ar kviešu miltiem, jo mamma tā dara un cienījami autori tā iesaka. Pamazām sāku samazināt kviešu miltu daudzumu līdz atteicos ne tiem pavisam. Un rezultāts man patika - pankūku garša kļuva izteiktāka un uzreiz var pateikt, ka tās ir no griķu miltiem.

Kādā kulināro ceļojumu raidījumā redzēju, ka Bretaņā pankūku mīklu gatavo tikai no piena un griķu miltiem attiecībā 2:1. Speciāli izmēģināju šo variantu, bet tad pankūkas rauj pie pannas. Nācies tomēr pievienot pāris olas. Un nekad nepievienoju mīklai ne sodu, ne cepampulveri - skaistas, gaisīgas, caurumotas pankūkas sanāk uz labi sakarsētas pannās. Izmēģini!




Vajadzēs:

240 g griķu miltu (400 ml)
600 ml piena
200 ml ūdens
2 olas
1/2 tējk. sāls
1 ēd.k. medus
4 ēd.k. eļļas


Pagatavošana:

Visas mīklas sastāvdaļas sajauc ar putojamo slotiņu, no kunkulīšiem nebaidies, jo griķu milti tos neveido. Atstāj mīklu uz 1 stundu, lai griķu milti uzbriestu. Cep uz pannas no abām pusēm, kā jau visas pankūkas. Bet tikai atceries kārtīgi sakarsēt pannu, tad pankūkas sanāks smuki caurumotas un nevajag ne sodu, ne cepampulveri. 

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri