Ātri šokolādes kēksiņi tasēs no mikroviļņu krāsns

23:59

Spriest par mikroviļņu krāsns veselīgumu vai kaitīgumu līdzinātos kūlas dedzināšanai - no maza sērkociņa liels ugunsgrēks. Internets pilns ar "pētījumiem" un pētījumiem, kas apstiprina vai noliedz dažādas teorijas, sākot ar tādam, kas apgalvo, ka mikroviļņu krāsns maina ēdiena molekulas, šādi gatavots ēdiens palielina holesterīna līmeni, kā arī pasliktina asins ainu un izraisa vēzi. No otras puses, loģiski tiek pretstatīta mikroviļņu krāsnī gatavotā ēdiena lielāka uzturvērtība, jo tas tiek gatavots īsāku laiku, bez ūdens, līdz ar to, vitamīni un minerālvielas paliek vairāk. Jāsaka arī, ka lielākā daļa pētījumu ir veikta pagājušā gadsimta 60-80 gados, kad mikroviļņu krāsnis bija tikai savas evolūcijas pirmsākumos. Bet pēdējā laikā nekādi ticami pētījumi netika veikti, ja neskaita tos "britu zinātniekus", kas apgalvo, ka no mikroviļņu krāsns klātbūtnes mājās atmiekšķē smadzenes un izaug aste. 

Un, ja jau esmu iesākusi šo slidenu tēmu, atzīšos - mūsu mājās ir mikroviļņu krāsns. Nē, es nesildu tajā pusfabrikātus. Jā, es to izmantoju ikdienā. Atkausēju sasaldētus produktus, kausēju šokolādi un sviestu, sasildu ēdienu no ledusskapja un dažreiz vāru dārzeņus salātiem. Tas pēdējais punkts vispār mani fascinē - burkāni ir gatavi 5 minūtēs, kartupeļi 8 minūtēs, bet bietes lielākais 10 minūtēs. Vinegreta pagatavošana nepārtop divu dienu ilgā pasākumā, bet var notikt jebkurā brīdī. Kas attiecas uz šokolādes kausēšanu - profesionālie konditori apgalvo, ka tas ir labākais veids kā to izdarīt. Kausējot uz tiešās uguns šokolāde var piedegt, ūdens peldē šokolādē var iekļūt ūdens caur tvaikiem vai verdošu ūdeni, bet mikroviļņu krāsnī šokolāde kūst perfekti, tikai jāzina daži noteikumi. 

Un ja jau esmu aizrunājusies līdz šokolādei, padalīšos ar savu atklājumu. Jau kādu laiku šokolādi pērku sveramu. Casa Lucker šokolādi iegādājos Brenners veikaliņā Hospitāļu ielā, kur 2,5 kg smags iepakojums maksā ap 28 eiro. Vēl viena vieta, kur var to izdarīt - Gemoss ar šokolādes Belcolade piedāvājumu. Viens kilograms maksā ap 10 eiro (atkarībā no šokolādes šķirnes cena svārstās). Šāds pirkums iznāk izdevīgāks par 100 g tāfelītēm, jo kvalitatīva šokolāde mazāk par 1,5-2 eiro nemaksās.

Laikam jābeidz pļāpāt, ķeramies pie receptes!




2 lieliem vai 4 maziem kēksiņiem vajadzēs:
2 olas
60 g cukura
40 g miltu
šķipsniņa sāls
115 g tumšās šokolādes (vismaz 70%)
80 g sviesta


Pagatavošana:

Šokolādi salauz gabaliņos un liec stikla traukā kopā ar sviestu. Izkausē tos ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī. Ja kausēsi mikroviļņu krāsnī, dari to maksimālā jaudā vispirms 30 sekundes, apmaisi un karsē vēl 30 sekundes. Pat ja šokolāde nebūs pilnībā izkususi, liec trauku malā un ik pa brīdim apmaisi - šokolāde izkusīs.

Citā traukā viegli sakul olas ar šķipsniņu sāls un cukuru. Vari neaizrauties ar kulšanu, jo kēksiņi tāpat pārsteigs tevi un stipri paaugsies krāsnī! Iesijā traukā ar olām miltus, viegli apmaisi un ielej izkausētu šokolādi ar sviestu. Vēlreiz apmaisi, lai masa būtu viendabīga un iepildi mīklu tasēs. Tasēs jāpilda maksimāli līdz pusei, jo krāsnī mīkla stipri pacelsies un mēģinās sprukt laukā.

Liec tases mikroviļņu krāsnī, izvēlies jaudu 800-900 W (atkarībā no tavas krāsns spējām) un cep 1-1,5 minūtes. Cepšanas ilgums atkarīgs no kēksiņu lieluma - lielie prasīs ilgāku laiku, maziem pietiks ar minūti. Svarīgi arī, kādus kēksiņus vēlies - ja mitrākus, tad cep īsāku laiku, ja sausākus, īstus kēksiņus, tad cep maksimālu laiku.

Kēksiņi sanāk ļoti šokolādīgi, tāpēc tiem prasās akomponements - vaniļas saldējums, jogurts, putukrējums, vai pat skābs krējums.

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri