Rozā risotto

16:12

Pēc ilga pārtraukuma atgriežos pie sava bloga. Noilgojos, bet laika un spēku tam nebija. Tagad, kad komandējumi beigušies, ilgi gaidītais diploms saņemts un atvaļinājumā pavadīta jau viena nedēļa, ar vieglu sirdi atvēru šo lapu un ķēros pie rakstīšanas. Pirmo reizi mūžā atvaļinājumam paņēmu visas 4 likumā noteiktās nedēļas un pavadu tās tālu prom no Latvijas. Šeit vidējā dienas temperatūra ir ap 30 grādiem, laiks prognozējams kā lietus Jāņos, jūra silta un tīra, bet vīns lēts, nerunājot par dārzeņiem un augļiem. Dienas karstumā apetīte pazūd, tāpēc izlīdzamies ar augļiem un kafiju, bet vakarā, ja nav ieplānots gājiens uz "sabiedriskās ēdināšanas vietām", sākas ēst gatavošana. Vienā no šādiem vakariem spontāni tapa šis rozā risotto.


Kāpēc šis risotto ir rozā? Tāpēc ka manā ledusskapī bija viens sarkans sīpols, rozā vīna pudele un garšīgi rozā tomāti. Šim risotto noteikti var ņemt baltvīnu, dzelteno sīpolu vulgaris un buljonu pagatavot no kubiciņa, bet bez garšīga gatava tomāta neiztikt. Tūlīt tūlīt jau tirgū parādīsies mūsu vietējie tomāti, tāpēc iesaku nogaidīt līdz šim brīdim un nepavesties uz Mārupes "broilerīšiem".





Vajadzēs:

1 sarkanais sīpols
2 ķiploka daiviņas
3 ēd.k. olīveļļas
20 g sviesta
1 tase apaļo rīsu
1 glāze rozā vīna
~ 600 ml vistas buljona
sāls
50 g sarīvēta Parmas siera
1 liels gatavs rozā tomāts
pētersīļi dekorēšanai
sāls


Pagatavošana:

Sīpolu un ķiploku sakapā un apcep olīveļļā un sviestā dziļā pannā uz nelielas uguns līdz sīpols kļūs caurspīdīgs. Sīpolam pievieno rīsus (rīsus nevajag noskalot, jāber sausi) un vēl nedaudz apcep. Pielej rīsiem vīnus un visu laiku apmaisot sagaidi, kad vīns iesūksies rīsos. Tad nelielās porcijās sāc pievienot karstu vistas buljonu. Kad viena porcija iesūksies rīsos, pievieno nākamo. Rīsi būs gatavi, kad tie ir nedaudz cieti iekšpusē (al dente), bet pats risotto šķidrāks, nekā vēlētos redzēt uz šķīvja.

Risotto iemaisa sarīvētu sieru (ja siers pietiekoši sāļš, tad sāli papildus nevajadzēs), nomizotu un kubiciņos sagrieztu tomātu (lieko sulu notecināt, pēc vēlēšanās var arī izņemt sēkliņas) un sakapātus pētersīļus. Kamēr pievieno sieru, piedevas, servē risotto šķīvjos, tas kļūs vēl biezāks- tieši tāpēc risotto beidz gatavot, kad tas ir pašķidrs, tad šķīvī tam būs ideāla krēmīga konsistence.

Labu apetīti!

varbūt tev patiks arī šie

2 komentāri

  1. Vai tik neesat Portugālē? :) Noteikti pamēģināšu, varbūt beidzot izdosies to garšu atkārtot un atsaukt atmiņā.

    AtbildētDzēst
  2. Portugāle noteikti būs, bet kādu citu reizi :) Šoreiz daudz tuvāk- Bulgārijā.

    AtbildētDzēst