Banānu maize ar žāvētām plūmēm

23:46

Man liekas visas banānu receptes rodas tādēļ, ka kādam virtuvē ir aizmirsušies un gandrīz nobeigušies pāris banāni, nevis tāpēc ka gribas un garšo. Parasti tas notiek aiz nepieciešamības utilizēt pārpalikušos augļus. Kārtējo reizi tas notika arī ar mani. Tikai atšķirībā no iepriekšējām reizēm neaizmirsu pierakstīt un, galvenais, nopublicēt recepti.

Šī banānu maize sanāk mitra, žāvētās plūmes un brūnais cukurs piešķir tai vieglu kūpinājuma garšu. Nepārspīlēju ar cukura daudzumu un daļu kviešu miltu aizvietoju ar auzu miltiem, ko pēdējā laikā esmu ļoti iecienījusi. Ideāli būtu iecept maizē valriekstus vai vēl labāk pekanriekstus, bet to man šoreiz nebija. Ja atradīsi savā virtuves skapī, pievieno droši - maize būs vēl aromātiskāka un vēl gardāka!



Vajadzēs:

250 ml (1 tase) kviešu miltu
250 ml (1 tase) auzu miltu
1 1/2 tējk. cepampulvera
1/2 tējk. sāls
100 ml brūnā cukura
100 ml skābā krējuma (vai kāda cita skābpiena produkta)
2 olas
100 ml rafinētas eļļas (es izmantoju olīveļļu)
3 ļoti gatavi banāni
1 ēd.k. citrona sulas
150 g žāvētu plūmju
50 g kaltētu dzērveņu


Pagatavošana:

  1. Cepeškrāsni sakarsē 180 grādus karstu. Sagatavo 3 traukus. Kēksa formā ieklāj cepampapīru (to var ietaukot ar sviestu, bet, godīgi sakot, tas tāpat viegli nāks nost). Žāvētās plūmes sagriez 3-4 daļās. Kaltētās dzērvenes sagriez uz pusēm.
  2. Pirmajā traukā saspaidi ar dakšu banānus, sajauc tos ar citronu sulu. Noliec malā.
  3. Otrajā traukā sajauc kviešu un auzu miltus, cukuru, sāli un cepampulveri.
  4. Trešajā traukā viegli sakul olas, pievieno skābo krējumu, eļļu un visu kārtīgi samaisi. Pievieno olu-krējuma-eļļas masai banānus.
  5. Sajauc sausās, mitrās sastāvdaļas un žāvētos augļus. Ilgi nemaisi - tikai tā, lai sausi milti vairs nebūtu redzami. Pārlej mīklu kēksa formā un liec cepeškrāsnī cepties. Cep krāsnī 50 minūtes, tad pārklāj formu ar foliju, samazini krāsns temperatūru līdz 160 grādiem un cep vēl 40 minūtes. Gatavību pārbaudi ar kociņu (ņem vērā, ka maize sanāk diezgan mitra un kociņš arī nebūs pavisam sauss - galvenais, lai mīkla nelīp tam klāt). 
  6. Atdzesē un labu apetīti!

varbūt tev patiks arī šie

1 komentāri

  1. Izmēģināju. Patiešām labs. Mitrs un garšīgs. To iespējamo banānu salkanumu smuki noņem plūmes un dzērvenes. Es cepu maizesmašīnā, 80 minūtes, bet izskatās, ka nākamreiz cepšu pa kādām 10-15 minūtēm mazāk. Vārdusakot, paldies par recepti, tiešām ļoti laba.

    AtbildētDzēst