Šokolādes-aveņu kūka

11:47

Ir klasiskas un neizzūdošas vērtības. tādas kā šokolāde un avenes. Tās var kombinēt kēksos, tartēs, saldējumā, bulciņās un kūkās. Likt krēmā vai biskvītā. Fantāzijai ir kur izvērsties! Kā variants - šokolādes biskvīts, viegls aveņu krēms, šokolādes krēms apkārt un svaigas ogas virsū. Patīkama un viegla pagatavošanā kūka, jo vairākas tās sastāvdaļas var pagatavot jau iepriekš, bet biskvītu un šokolādes krēmu var pat iepriekš sasaldēt un izņemt no saldētavas īstajā brīdī. 





Biskvītam vajadzēs:
170 g mīksta sviesta
240 g cukura
80 g kakao pulvera (es izmantoju ICA ekoloģisko)
300 ml istabas temperatūras piena
3 istabas temperatūras olas
200 g miltu
1,5 tējk. cepampulvera
0,5 tējk. sāls

Aveņu krēmam vajadzēs:
500 g maskarpones siera
300 ml saldā krējuma 35%
400 g saldētu aveņu
1 tējk. NH pektīna pulvera
100 g cukura (izmanto Dansukker marmelādes cukuru ja nav pektīna)
100 g izsijāta pūdercukura

Šokolādes krēmam vajadzēs:
200 g tumšās šokolādes (kakao saturs 50% un vairāk)
180 ml saldā krējuma 35%
30 g sviesta

Svaigas avenes, bezē cepumi dekorēšanai


Pagatavošana:

Sakarsē cepeškrāsni 180 grādus karstu. Sagatavo divas 22 cm diametra formas: ieklāj dibenā cepampapīru un formas malas iezied ar sviestu.

Sākam ar biskvītu. Ar mikseri sāc putot mīkstu sviestu un cukuru līdz masa kļūs gaišāka un gaisīgāka. Atsevišķā bļodā sajauc viendabīgā masā kakao pulveri ar 150 ml piena. Kakao pirms tam iesaku izsijāt caur sietu - tā jaukšana ar pienu būs ātrāka. Pievieno kakao saputotam sviestam ar cukuru. Kad kakao iemaisīsies, pievieno pa vienai olas. Katru nākamo olu pievieno tikai tad, kad iepriekšējā būs kārtīgi iejaukta.

Atsevišķā bļodā iesijā miltus ar cepampulveri un sāli. Uzmanīgi iecilā pusi miltu saputotajā masā. Tad pievieno atlikušo pienu. Tad atkal miltus. Pārlej mīklu formās un liec krāsnī cepties apmēram 25 minūtes, gatavību pārbaudot ar sausu kociņu. Gatavus biskvītus izņem no formām un atdzesē uz restēm.

Lai pagatavotu šokolādes krēmu, katliņā uzkarsē saldo krējumu, bet neļauj tam vārīties. Pārlej gabaliņos salauztu /tumšo šokolādi ar saldo krējumu un samaisi tos viendabīgā masā. Beigās pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu. Pārklāj ar pārtikas plēvi, lai tā pilnībā pieskaras šokolādes krēmam un atstāj uz pāris stundām istabas temperatūrā, lai tas nostabilizētos.

Aveņu krēma pagatavošanai ieber saldētas avenes katliņā, pievieno pusi cukura un liec uz uguns, lai ogas atkūst un nedaudz pavārās. Tad sasmalcini tās ar blenderi un izberz caur sietu, jo aveņu kauliņi mums nebūs vajadzīgas. Pārlej aveņu biezeni atpakaļ katliņā un pievieno atlikušo cukuru sajauktu ar pektīnu (pektīnu neber tīrā veidā, bet sajauktu ar cukuru, citādi tas saies kunkuļos). Vāri biezeni, līdz tas sabiezēs. Atdzesē.

Atsevišķā bļodā savieno maskarpones sieru ar trešdaļu saldā krējumā. Uzmanīgi ar silikona lāpstiņu samaisi tos, lai masa būtu viendabīga. Pievieno vēl trešdaļu saldā krējuma un atkal samaisi. Tad pievieno atlikušo saldo krējumu. Rezultātā sanāk tāds ļoti biezs saldais krējums. Ieber tajā pūdercukuru un sāc putot ar mikseri. Šis krēms ir viltīgs, jo maskarponi ir ļoti viegli pārkult, tāpēc puto uz neliela ātruma. Pārstāj kult brīdi pirms krēms būs gatavs (tas ir stingrs, tur formu, neizplūst, bet ir viendabīgs un nav graudains). Iecilā krēmā atdzisušu aveņu marmelādi. Ja marmelāde ir par biezu, nedaudz uzsildi to un vispirms iejauc tajā daļu krēma, tad iecilā atlikušu. Nemaisi ilgi, jo tā krēms turpina putoties un var saiet sviestā.

Kad krēmi un biskvīts ir gatavi, varam veidot kūku. Sagriez katru biskvītu uz pusēm. Uz trīs biskvīta kārtām uzsmērē pa trešdaļai aveņu krēma un uzliec tās vienu uz otras. Virsū liec pēdējo biskvīta kārtu. Apsmērē kūku ar šokolādes krēmu, dekorē ar svaigām avenēm un bezē cepumiem. Atdzesē kūku ledusskapī vismaz pāris stundas. Labu apetīti!


Iedvesmojos no @aleksandra_noz

varbūt tev patiks arī šie

2 komentāri

  1. Sveika,
    Vai tas ir normāli, ka izdarot visu pēs rakstītās receptes, pabeidzot miksēt klāt olas šokolādes maisījumam, visa masa ir ar sīkiem baltiem gabaliņiem? Tā ir jau otro reizi. Tas ir nesadalījies sviests? Pārkūltas olas? vai skābs piens? :D Īsti nesaprotu:) Paldies!!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiki!

      Es domāju, vaina varētu būt pārāk aukstā sviestā, jo visām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūras un sviestam mīkstam. Auksts sviests nekad nesaputosies ar pienu, tāpēc mīklā var redzēt sīkus mazus baltos gabaliņus.

      Bet tam nevajadzētu kļūt par problēmu, biskvīts no tā sliktāks nepaliks :)

      Dzēst