Risoto ar fenheli un jūras ķemmītēm

09:30

Ja esi redzējis "The Hell's Kitchen", "My Kitchen Rules" vai kādu citu importa ēst gatavošanas šovu, tad noteikti zini, ka jūras ķemmītes ir tāda jūras velte, kuru gatavojot ir svarīgas divas lietas - tās jācep ātri, nedrīkst pārcept, kā arī tās skaisti jākaramelizē. Atzīšos, savā virtuvē ķemmītes gatavoju pirmo reizi un, diemžēl, izdarīju nepareizu izvēli, nopērkot veikalā saldētas ICA ķemmītes. Atkausējot, tās peldēja šķidrumā, palika sīciņas un cepoties sarāvās vēl vairāk. Tās joprojām bija garšīgas, taču šķīvī bija pupiņu izmērā. Kaut arī izmērs pievīla, garša nelika vilties, jo fenhelis labi sader ar jūras veltēm, bet ķemmītēm ļoti piestāvēja risoto krēmīga konsistence. Protams, gluži ikdienas ēdiens tas nav, bet svētku reizei ļoti piestāv.




4 porcijām vajadzēs:
300 g risoto rīsu (arborio, carnaroli)
1 puravs
2 ķiploka daiviņas
1 fenhelis
20 g sviesta
2 ēd.k. olīveļļas
50 g parmezāna siera
80 ml baltvīna
1 l vistas vai dārzeņu buljona
jūras sāls
svaigi malti melnie pipari

Ķemmītēm:
jūras ķemmītes (daudzums atkarīgs no izmēra)
10 g sviesta
1 ēd.k. olīveļļas
jūras sāls
svaigi malti melnie pipari


Pagatavošana:

Purava balto daļu un ķiploka daiviņas smalki sakapā, fenheli sagriez 4 daļās un tad plānās šķēlēs. Katlā vai dziļā pannā ar biezām malām sakarsē olīveļļu ar sviestu. Liec sagrieztos dārzeņus katlā sautēties līdz tie kļūs mīksti, bet ne brūni.

Ieber pannā rīsus, samaisi un sautē, lai tie kļūtu viegli caurspīdīgi. Ielej rīsos vīnu, maisi un gaidi, kad tas iesūksies. Pielej ceturtdaļu buljona, samaisi un vāri uz vidējās uguns līdz viss buljons sasūksies rīsos. Tā ik pa laikam papildini rīsus ar buljonu un vāri līdz tie būs gatavi (al dente – ar nelielu kraukšķi). Beigās iemaisi risoto sarīvētu sieru, papildini ar sāli un pipariem pēc garšas.

Kamēr risoto gatavojas, pagatavo ķemmītes. Vispirms nosusini tās ar papīra dvieli, uzber šķipsniņu sāls un piparus. Kārtīgi sakarsē pannu (es izmantoju biezu čuguna pannu) ar olīveļļu un sviestu. Apcep ķemmītes 30 sekundes no abām pusēm, lai tās karamelizējas. Lai ķemmītes nesautējas savā sulā, neliec reizē daudz ķemmīšu uz pannas, labāk cep vairākos piegājienos. Gatavas ķemmītes noņem no pannas un nosusini uz papīra dvieļa.

Risoto pasniedz ar karamelizētām ķemmītēm un sakapātiem fenheļa zaļumiem. Labu apetīti!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri