Adventes nāšķi

13:32

Vēl tikai dažas dienas un, neskatoties uz novembri kalendārā, nāks pirmā Advente. Tas nozīmē pirmssvētku laika sākšanos, dāvanu drudzi, saviļņojošu gaidīšanu un, protams, svinīgāku un gardāku galda klājumu. Man ļoti patīk šis laiks, jo svētki vēl nav atnākuši, bet svētku sajūta jau stipri sēž iekšā un liek padarīt savu ikdienu jautrāku un garšīgāku. Un tāpat man ļoti patīk Vāczemes Adventes cepumu tradīcija, kad visas četras Adventes tiek nosvinētas ne tikai ar gardām ģimeniskām pusdienām, bet arī ar dažādiem cepumiem. Turklāt, skaisti iesaiņotus tos var dāvināt saviem mīļajiem un draugiem. Šogad es turpināšu Adventes cepumu cepšanas tradīciju un dalīšos ar jaunām receptēm blogā, bet vispirms vēlos atgādināt par iepriekšējo gadu gardumiem.



Ļoti vienkārši cepumi Knipferļi - lazdu riekstu mīkla ar marmelādes pildījumu. Labs darbiņš maziem pirkstiņiem!


Sātīgi un ļoti riekstaini riekstu cepumi medus karamelē. Tik vien jāiegādājas vairāk labas kvalitātes rieksti - mandeles, lazdu rieksti, Indijas rieksti. Un kā būtu ar pistācijām?


Vaniļas sirsniņas ar marcipānu un marmelādes pildījumu. Marcipānu tagad nav problēma atrast - Gemosā pieejama marcipāna masa ar lielāku un mazāku cukura saturu, bet lielveikalos (ar hiper-prefiksu) var atrast Skrīveru saldumu saiņotu marcipāna masu. Man šī patīk, jo nāk no Lībekas - marcipāna galvaspilsētas. Ir arī ICA markas marcipāns (pieejams RIMI veikalos).


Sirsnīgi cepumi ar nutellas pildījumu nevienu neatstās vienaldzīgu! Neaudz lielāka ņemšanās ir kā ar citiem cepumiem, bet ir to vērta. Nutellas vietā var izmantot arī citus šokolādes-lazdu riekstu krēmus.


Linzer Platzchen jeb cepumi no Lincas ir ideāli savā vienkāršībā - smilšu mīkla ar riekstiem un marmelāde. Vislabāk der apelsīnu un dzērveņu marmelādes, kas labi kūst uzsildot un sastingst atdzesējot.


Jautrās šokokarameles - šokolādes smilšu mīkla, mīksta karamele un lazdu rieksts virsū. Atkal labs darbs maziem pirkstiņiem.


Apelsīnu madeļšnites ir varbūt darbietilpīgas, bet garšā bagātas - ar paštaisītu mandeļu-apelsīnu pildījumu un smilšu mīklu ar apelsīnu garšu. Sulīgas, sātīgas, garšīgas.


Atkal marcipāns, atkal šokolāde un atkal lazdu rieksti - tādi ir šokolādes cepumi ar marcipānu. Šokolādes mīklas aploksnē slēpjas marcipāna pildījums, šokolādes apvalks apkārt un lazdu rieksts virsū. Piņķerīgi, bet iespaidīgi.


Atkal riekstu smilšu mīkla un atkal marcipāna pildījums - šoreiz tie ir mandeļu cepumi ar marcipānu. Vienkārši izskatā, bet mandeļu pilni.


Gatavojot iepriekšējos cepumus, atstāj nedaudz mīklas un pagatavo šos jautros sērkociņus. Aizdedzināt ar tiem neko nevarēs, bet pie siltas tējas tie gan labi nāks.


Un kā būtu ar amaretti - mandeļu bezē cepumiem? No iepriekšējām receptēm noteikti būs palicis daudz olu baltumu un te ir viena laba ideja, kur tos izlietot. 

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri